На пазар в Индонезия – от бензин до супа топчета

Ммм, пресен бензин!

Ммм, пресен бензин!

В Индонезия уличните сергии предлагат всичко необходимо – от гореща питателна супа топчета до бутилка с бензин за моторетката. Не ти трябва да ходиш до мола или хипермаркета – стоката те чака буквално на ъгъла.

Бензинът се продава в стъклени шишета, които приличат на проба от първа урина. Цената му понякога е два пъти по-висока от стандартната, но поне се намира на всяка будка.

 

Пресни плодове

Пресни плодове

Уличните търговци продават всякакви нарязани плодове, но по-сигурно е да си ги обелил и измил сам.

Колички с храна

Колички с храна

Количките с храна продавататрадиционната супа топчета или друго топло ястие на стратегически места. Понякога са разположени на романтични точки, като крайбрежната алея, където притичващите плъхове добавят щипка екзотика към преживяването. Оборотът е голям, храната не застоява, вероятността от чревна инфекция е доста ниска.

В парка на Националния монумент

В парка на Националния монумент

Така и не се престраших да ям яйца. Тези вкусотии се предлагат в подножието на Националния монумент в центъра на столицата Джакарта.

Уличен фастфууд

Уличен фастфууд

За 2-3 лева може да хапнеш добре със супа, риба тон с лютиво или пък пиле с подправки. Даже може да ти остане място и за местното безалкохолно, което на цвят прилича на кола, но иначе си е студен чай.

 

Сладки работи

Сладки работи

Глутаматът често се използва вместо сол, а сладките неща са боядисани в различни вкусни цветове.

Улична търговия

Улична търговия

Уличната търговия в попиляващата влажна жега е уморителна. Даже и когато предлагаш минерална вода, разтворимо кафе и бисквити.

Цветя за богинята

Цветя за богинята

В някои немюсюлмански градове задължително трябва да напазариш и дарове за богинята на храма, в който се молиш. Цяла индустрия се грижи за това.

Хайде на шапките

Хайде на шапките

На други места предлагат по-луксозни сувенири, като класически шапки и шалове.

Фокус-мокус-препаратус

Фокус-мокус-препаратус

Или препарирани порчета, като истински.

За туристите

За туристите

На най-туристическите места предлагат миниатюрни велорикши с всички дребни подробности, но изработени от консервни или бирени кутийки. Или пък летящи дървени самолетчета. Пазарлъкът започва от 100 лв.

Улична живопис

Улична живопис

Вместо да ходи до ИКЕА в Сингапур, човек може да се обзаведе с истинско платно за хола директно на улицата. При повече късмет картината изобразява известна азиатска кинозвезда или друго популярно лице, прерисувано от снимка.

Копчета за ръкавели

Копчета за ръкавели

Човек трябва да показва и качествени и скъпи копчета за ръкавели, без значение дали е в офиса, или на сватба. Само трябва да отскочи до съседния ъгъл.

Амбулантна търговия

Амбулантна търговия

За 1001 стоки дори не трябва да ходиш до съседната пряка. Рано или късно количката с четките за дрехи и лейките за градината ще дойде и ще предложи съвсем конкурентни цени. 

 

 

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *