По Ликийския път 3 – Олюдениз-Долината на пеперудите

Долината на пеперудите

Долината на пеперудите

На третия ден Ликийският път ни отвежда през планината при отдалечени села с кози. След това се спускаме до дъното на Долината на пеперудите.

Гледката над село Кирме

Гледката над село Кирме

Въпреки че гледката към Олюдениз е невероятна, трябва да продължим. Снощната буря не ни е поразила никак – сухи сме, а палатката е здрава.

Пътеката се катери по склона на Бабадаа. Тук-таме се срещат каменни цистерни за вода, които събират дъжда през зимата и пролетта. Вадиш живителната течност само ако си носиш връв и шише. Някои от кладенците дори са пресъхнали – октомври е.

Козлета се бият

Козлета се бият

Ликийският път ни изкачва до село Козаадж, където има вироглави кози, пастир, въоръжен с пушка и местно семейство, което меси питки, директно пред очите на група френски туристи.

Местните в Козаадж

Местните в Козаадж

Установявам, че в момента, в който спра да пикая някъде, иззад завоя изскача група шведски пенсионерки. И така поне десет пъти по време на цялото пътуване. Поне знаех, че ако се загубим, тази магия ще ни срещне с баби, които да ни покажат пътя.

Минаваме през село Кирме, след което се спускаме надолу към Фаралия.

Долината на пеперудите

Долината на пеперудите

От това село може да се слезе в Келебек Вадъсъ – Долината на пеперудите. Скалите над нея се извисяват на 300 метра височина.

Опасно слизане

Опасно слизане

Слизането става за около 45 минути по стръмна пътека. На места се увисваш на въже от почти отвесната стена. Понякога козите ти хвърлят по някой камък на главата.

Бананови дръвчета

Бананови дръвчета

Долината на пеперудите е била необитаема до 60-те години. Преди това тук са живели гърци, които са били прогонени след 1923 г. Към 1970 г. местен агроинженер отрязва старите цитрусови дървета, някои от които са били дебели колкото човешко тяло, за да сложи на тяхно място интензивни земеделски видове. По-късно се отказва.

Морето от плажа на долината

Морето от плажа на долината

След това в Долината на пеперудите се заселва учен, който иска да запази мястото некомерсиално и незастроено.

В долината може да живееш само в бунгалата и палатките, които ти осигуряват на плажа. Лятно време готвят и храна за всички къмпингари. В разгара на сезона плащаш около 30 лева за пълен пансион на ден.

Лодката от Олюдениз и Рок барът

Лодката от Олюдениз и Рок барът

Мнозина идват с лодка от Олюдениз за през деня. Ако решат да стигнат до края на долината при водопада, им взимат по 5 лв такса.

Оставаме малко хора накрая

Оставаме малко хора накрая

Бяхме извън сезона, затова по плажа се шляеха двайсетина човека, а когато лодката отплава, останахме малцина.

Водопадът

Водопадът

Страхотно място – високи скали, безбрежно море, бананови дръвчета и ненатрапващ се нюейдж.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *