По Ликийския път 2 – Фетхие-Олюдениз

Църква в изоставеното от гърците Каякьой

Църква в изоставеното от гърците Каякьой

Първият ден от ходенето по Ликийския път ни изпраща в изоставено гръцко село, както и при един от най-живописните заливи по Тюркюазеното крайбрежие.

Фетхие в краката ни

Фетхие в краката ни

След като пристигнахме вечерта във Фетхие, направо хванахме маркировката на Ликийския път. Тя тръгва от града и се катери по асфалта към селото Каякьой.

Парче пластмасова кола

Парче пластмасова кола

Минава се през хубава иглолистна гора с буйна чешма, а после покрай първите ликийски гробове. В селото са живели над 3000 гърци.

Голямо е било Каякьой

Голямо е било Каякьой

При размяната на населения между Турция и Гърция през 1923 г., Каякьой се опразва, защото турците смятат, че гърците са го урочасали. В наши дни се води музей с 5 лв. вход. От Фетхие дотук са към 8 км.

Срещаме първите българи

Срещаме първите българи

Ликийският път изкачва баира над селото и се насочва през борова гора към Олюдениз (на 6 км). Отвисоко се виждат закътани заливи, задръстени от яхти и туристически корабчета. Красота, до която обаче няма как да слезеш!

Заливите преди Олюдениз

Заливите преди Олюдениз

Морето е с вълнуващ син цвят, който не прилича на гръцкия, но ми допада много!

Кацат направо на крайбрежната

Кацат направо на крайбрежната

Олюдениз е известно парапланеристко свърталище. Маниаците кацат направо на крайбрежната алея, след като са се хвърлили от близо 2000-метровия връх на планината Бабадаа.

Добре дошли на Земята!

Добре дошли на Земята!

Плажът е от камъчета с различни размери, а курортното усещане е прекалено силно.

Пази се - идват в гръб

Пази се - идват в гръб

През октомври обаче водата в морето е топла като в България в началото на септември. В дъното на плажа е носът на Олюдениз – природен парк с 5 лв вход и чадъри, много чадъри! Но няма съмнение – мястото е живописно!

Първите ликийски гробници

Първите ликийски гробници

Официално Ликийският път започва северно от Олюдениз, от покрайнините на градчето Оваджък, до което има пряк път от Каякьой, дълъг 7 км.

Местният Ротари клуб е изградил брутална триумфална арка за дръзналите да тръгнат по Ликийския път.

Олюдениз в краката ни

Олюдениз в краката ни

След като наскоро избулдозерният горски път свършва, опъваме компактната палатка на невероятна гледка към Олюдениз в краката ни.

Започва да присветкват светкавици. Така и не завалява сериозен дъжд, но излиза ураганен вятър. По-късно разбираме, че това е специалитетът на връх Бабадаа. Около полунощ става ветрилник, който се успокоява от само себе си в малките часове на сутринта.

Оцеляхме!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *