Метрополисът Сантяго излиза от сянката на Буенос Айрес и Рио де Жанейро

Уличен сблъсък

Уличен сблъсък

Като набор на годината, в която хунтата убива Салвадор Алиенде, пристигам в Сантяго, изпълнен с малко тягостно очакване. Столицата на Чили обаче прилича много повече на голям метрополис от „първия“ свят, отколкото на град в подножието на Андите.

Това не е Третият свят

Това не е Третият свят

Всъщност пътеводителите препоръчват да не си губиш много-много времето в Сантяго, а бързо да се забиеш на юг към великата патагонска пустош. Въпреки това чилийската столица постепенно излиза от сянката, която хвърляха върху нея други латиноамерикански големи градове като Буенос Айрес и Рио де Жанейро.

Сантяго отвисоко

Сантяго отвисоко

Чилийската икономика се развива устремно, което си личи по новата 300-метрова сграда Гран Торе Сантягонай-висока в Латинска Америка.

Това все пак не е чичко Ленин

Това все пак не е чичко Ленин

Чили е малко по-скъпо от България и ако пристигаш от Аржентина, си силно потресен, че бутилката хубаво вино удвоява цената си от едната държава в другата.

Три в едно

Три в едно

Сантяго е разположен в подножието на Андите и пейзажът се разкрива най-драматично от върха на Серо Сан Кристобал, хълм, висок 806 метра, приютил паркове, ботанически градини и басейни.

Афиши от Сантяго

Афиши от Сантяго

Този септември се навършват 40 години от преврата на Пиночет, свалил избраното правителство на Салвадор Алиенде. Нов музей в стъклена сграда е посветен на над трите хиляди загинали и „безследно изчезнали“.

Дете с фонтан

Дете с фонтан

Друг отблясък от годините на Пиночет е бившият дом на поета Пабло Неруда, спечелил Нобелова награда и привърженик на Алиенде. Къщата е кръстена Заплетенокоската, за да напомня плътната червена коса на Матилде, съпругата на Неруда.

Демонстрация

Демонстрация

Хубавото на Сантяго е, че когато ти омръзне градския живот, може да отидеш бързо на море или ски. Валпараисо е нещо като тукашния Созопол – артистично място, макар и по-голямо от българския си аналог. Портийо и Вайе Небадо предлагат съвсем прилични условия за спускане по белите писти. Долината Касабланка пък е прикътала лозя и съответните възможности за дегустация.

Зеленина

Зеленина

Външно Сантяго е малко тюрлюгювеч, защото обликът на града се променя от поредицата земетресения и малко разхвърляното застрояване през 60-те и 70-те години.

Лъскаме обувки всякакви

Лъскаме обувки всякакви

Контрастът е голям – между моловете в американски стил и старомодните магазинчета в центъра, между фешън кафетата и мърлявките сладкарнички, между красиво поддържаните колониални сгради и лъскавите небостъргачи.

Продавачът на екзотични плодове

Продавачът на екзотични плодове

Въпреки това Сантяго е далеч от ножицата между богати и бедни, позната от повечето други места в Латинска Америка.

Президентският дворец Монеда

Президентският дворец Монеда

Компактният стар център предлага забързания площад Пласа де Армас (създаден през 1541 г. от създателя на града Педро де Валдивия, дошъл дотук със 150 войници, след като завладява Куско в Перу), двореца Монеда, превъзходния музей на чилийското предколумбово изкуство, колоритния централен пазар, обрамчения с тополи булевард Аламеда, който цепи града от изток на запад.

Сантяжка катедрала

Сантяжка катедрала

Колкото и да е смешно, освен специфичният вкус на купажното вино със сериозно съдържание на сорта карменер, от Сантяго ще ми остане спомен от парковете, в които видях четири години преди София да са поставени обществени уреди за фитнес.

Шахматисти

Шахматисти

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *