По Ликийския път 6 – Ючаъз-Карайоз

Симена отвисоко

Симена отвисоко

В този ден ни се зави свят от впечатляващи древни руини и от изключителното желание на местните хора да ни помагат. От Ючаъз през Симена и Демре стигнахме до Карайоз къде пеша, къде на стоп, къде с маршрутка като слънце (буквално).

Заливът до Кекова

Заливът до Кекова

Кекова е името на малък необитаем турски остров, около който могат да се видят потъналите във водата руини на древен град, станал жертва на земетресение през II в.

Руини в Ючаъз

Руини в Ючаъз

От селцето Ючаъз, построено около развалините на древната Тиемиоуса, може да хванеш лодка, която да те разходи дотам.

Гробници в Симена

Гробници в Симена

Включено е и време за гмуркане с маска и шнорхел около потопената византийска църква, работилницата за лодки и другите камъни.

Симена лайфстайл

Симена лайфстайл

Кекова е обявен за защитена територия през 1990 г. Местните хора се възползват от интереса на северноевропейските туристи и искат поне по 25 евро, за да те разходят около острова.

Крепостта в Калекьой

Крепостта в Калекьой

Тръгнахме към съседното село Калекьой, на което местните викат Кале, защото има такова чучнато отгоре. То е построено върху древната Симена, сред останки на полупотънал ликийски некропол. Долу – в морето – се виждат руините на Аперлай.

Потънало корабче

Потънало корабче

Комбинацията от мини Царевец, съчетан с подводни красоти, ми дойде добре въпреки опустошителната жега. Добре, че пътьом минахме покрай полуизоставено пристанище с потънало корабче.

Охладител за вода в нищото

Охладител за вода в нищото

Сред пустошта общината беше поставила машина, охладител за вода, от която може да си налееш просто така. Фамозно!

Страшен залив!

Страшен залив!

Топихме се сред руините, разхождахме се по малките сокачета на Калекьой, предназначени само за туристите. До селото освен пеша по пътека, може да се стигне само по море.

Друг ъгъл от Симена

Друг ъгъл от Симена

Следобед се върнахме в Ючаъз и хванахме стоп с германци на средна възраст, които се запознават в Турция преди години и оттогава периодично се завръщат. По драматичното шосе ни закараха до Демре.

Ти си геврек!

Ти си геврек!

Провинциалното градче се слави с две забележителности – гробницата на Свети Николай Чудотворец и древния ликийски град Мира.

Руски магазини

Руски магазини

Знаем, че руснаците обичат Дядо Мраз. Затова не е странно, че църквата с гробницата на светеца е заградена отвсякъде от магазини за шуби, кожи, матрьошки, килими и други глезотии.

Туристически кич

Туристически кич

Автобуси непрекъснато докарват руски туристи, които пускат бележки с неизпълнени желания през охранителното стъкло на гробницата.

Свети Николай

Свети Николай

Преди години районът е обитаван от множество гърци, които се налага да напуснат след размяната на населения с Турция през 20-те години на ХХ в.

Таванът на църквата

Таванът на църквата

Свети Николай се ражда в Патара, но става епископ на Мира. В желанието си да изкорени езичеството събаря храма на Артемида и на кой ли не.

Дядо Мраз на килимче

Дядо Мраз на килимче

Църквата е възстановена след посещението на руския пътешественик Муравьов през 1850 г. В наши дни руски свещеници дори са извършвали служби. И на Вселенския патриарх е разрешено еднократно същото.

Саркофагът на Свети Николай е празен

Саркофагът на Свети Николай е празен

Базиликата е с формата на кръст. Саркофагът е празен, защото мощите на светията са изкупени от италиански търговци и пратени в град Бари.

Руини и парници

Руини и парници

От църквата пътят ни продължи през парници за домати и овощни градини с нарове и цитруси до останките на Мира – един от най-важните градове и дори столица на Ликия.

Гробниците в Мира

Гробниците в Мира

Руините и скалните гробници определено бяха най-впечатляващите до този момент. Неслучайно са изобразени на милиони промо материали.

Амфитеатърът в Мира

Амфитеатърът в Мира

Заедно с Ксантос, Тлос, Пънара, Патара и Олимпос това е бил един от най-важните членове на Ликийския съюз. Амфитеатърът пък е най-големият в конфедерацията.

Мира и главите

Мира и главите

Свети Павел сменя корабите в Мира напът за процеса в Рим, след като са го арестували в Йерусалим за подклаждане на бунт.

И още глави

И още глави

Мира е изоставена към XI в., след като чумата попилява Анадола, а после идват нападенията на мюсюлмани, наводнения и земетресения.

Арка в Мира пред разпад

Арка в Мира пред разпад

Привечер се запасихме със семки, кашкавал и хляб и започнахме да стопираме за далечното село Карайоз, което е на брега на морето, но далеч от други населени места. На главния път ни качи местен фермер, който отиваше на репетиция на рок бандата си в съседния град Финике.

Рок Мира

Рок Мира

Пътьом ни показа лайв от концерт на групата на брат си на най-големия рок фестивал в Истанбул. Човекът знаеше 10 думи на английски, но непрекъснато се опитваше да разщаже някаква история. Дори спря колата на ръба на морето, за да видим залеза.

Матрьошки с Дядо Мраз

Матрьошки с Дядо Мраз

Във Финике бяхме по тъмно. Затова спряхме маршрутката за Мавикент. Тя беше като слънце – вътре беше обвита от топла жълто-червена светлина, прозорците бяха обрамчени със сини LED ленти, а на тавана бяха залепени фосфоресциращи звезди, планети и небесни тела.

Лимони от Симена

Лимони от Симена

В Мавикент бяхме вече посред нощ – есенно време в 20 ч. е така. Оставаха ни 20-ина километра до Карайоз. Но повече маршрутки нямаше. Затова застанахме на кръговото и се пробвахме на стоп.

Първите две коли спряха едновременно. Все пак взехме баничарката, че с тия раници, дето имахме, нямаше друг начин.

Гробници край Симена

Гробници край Симена

Семейството беше от чичо, който знаеше малко английски и леко забулената му съпруга. Връщаха се от пазар, но бяха само до съседното село. Когато стигнахме им благодарихме, но те казаха, че ще ни уредят.

Лелята ни даде торба с пет кила ябълки и сладки. Чичото извика сина си да ни закара. Настояхме, че няма нужда, но вече бяхме напът. Какви хора, ей!

Така се озовахме в Карайоз, откъдето ни чакаха няколко дни вървене. И няма „не искам“, няма „недей“!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *