По Ликийския път 5 – Патара-Ючаъз

Лодки в Ючаъз

Лодки в Ючаъз

След пясъците и руините на Патара решихме да посъкратим Ликийския път и с хитрост да се озовем чак в Ючаъз.

Из центъра на Калкан

Из центъра на Калкан

На първо време хванахме стоп до Калкан, което преди години е било гръцкото село Каламаки, а сега приютява за ваканцията или за по-дълго британски семейства с деца и пенсионери.

Бар в Калкан

Бар в Калкан

До края на 70-те години местните се препитават с горене на дървени въглища и маслини. След преврата от 1980 г. в Калкан се развихря бохемска атмосфера.

Магазин за лампи в Калкан

Магазин за лампи в Калкан

Плажът му обаче е покрит с камъчета, а морето беше вледеняващо за наше учудване.

Морето край Каш

Морето край Каш

От Калкан за Каш ни качиха в шеметен ван, който, както всички останали, гледаше да кара с максимална скорост на правите отсечки, да бие рязко спирачки на завоите, да ги сече дори и да няма никаква видимост. Шосето минава покрай каньона Капуташ с претъпкания му плаж, който се показва в много ТВ реклами.

По-нататък е подводната пещера Мави Маара, за която казват, че е втората най-голяма в Средиземно море. Може да се види само от морето. Най-смелите пробват с плуване от Капуташ, иначе може и с лодка за разходка.

Таратор в меню в Каш

Таратор в меню в Каш

Така внезапно ни изсипват в Каш (веждата). Той вече не е заспалото рибарско село от средата на 80-те години, а бесен курорт като по нашето море.

Гръцкият остров Кастелоризо (Меис на турски)

Гръцкият остров Кастелоризо (Меис на турски)

Над него се извисяват драматични скали, в морето само на няколко километра се вижда гръцкия остров Кастелоризо, далеч-далеч от останалите си събратя.

Тунел от листа в стария град на Каш

Тунел от листа в стария град на Каш

Западняците с раници и анкарските юпита продължават да идват за кратки ваканции.

Кабрио в Каш

Кабрио в Каш

Съвременният Каш е построен върху древния Антифелос, чиито руини изскачат тук-там по улиците. Планината Акдаа на заден план се издига до 3000 м в разстояние от 20 км.

Плажът Буюкчакъл край Каш

Плажът Буюкчакъл край Каш

Най-високият връх може да се изкачи от градчето Гьомбе, а после – след единственото алпийско езеро в Ликия Йешил Гьол – остават още към 3 часа.

След няколко разговора в евтиния гръцки роуминг, препичане и ядене на гевреци тръгнахме почти привечер към Ючаъз. Качи ни първо местен жандармерист, който се прибираше при семейството си, а после и собственик на хотел в Ючаъз. Стигнахме по тъмно. Пътят прекоси няколко планински ребра. Мина през села с парници, в които лесно може да изчезнеш завинаги.

Ючаъз с малко светлина

Ючаъз с малко светлина

Ючаъз, или Трите устия, по трите реки, които се вливат тук, далеч не е автентичното средиземноморско село от 1990 г., но все пак не е попиляно.

Палатката ни сред древни гробници

Палатката ни сред древни гробници

Опънахме палатката сред пущинака край селото, в компанията на ликийски гробници отпреди 2000 години. Недалеч блестят мраморните руини на „потъналия“ римски град. Сварихме си турска суха супа от нещо, което приличаше на нахут, но не беше. Очарователно, странно място, макар и силно туристическо.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *