Да гориш пари във Франкфурт

Турска мода във Франкфурт

Турска мода във Франкфурт

„Money please, money please“ – за мнозина Франкфурт е студеното, евросърце на Германия, където всичко е бизнес, а емоции липсват. Но това е само на пръв поглед.

Летище Франкфурт

Летище Франкфурт

Петият най-голям немски град е нещо повече от Майнхатан с високите небостъргачи, най-натовареното кръстовище на аутобани и най-голямото летище в страната. Все пак той е домакин на най-големия книжен панаир в света, а през средните векове наследява Аахен като мястото, където короноват императорите на светата Римска империя.

Нощ се спуска над Майнхатан

Нощ се спуска над Майнхатан

Но Франкфурт не е само сделки и пари, макар че фамилията Ротшилд идва точно оттук. През лятото на най-горните етажи на празните паркинги организират яки диджей партита. Кварталът Заксенхаузен е зарит от сайдерджийници, които предлагат и мезе. Музеите също не са за изхвърляне.

Сринат до основи при бомбардировките през 1944 г., Франкфурт може да се похвали с една-единствена оцеляла стара сграда от ХVI в. в стария си град Рьомерберг. Останалото са реконструкции, но пък стават да разпънеш типичен немски коледен пазар на площада.

Недалеч е родната къща на Йохан Волфганг фон Гьоте, вероятно най-великият германски писател. Вътре може добре да си представиш какво е било буржоазното жилище през XVIII в. Иначе и тази сграда е възстановка. Била е срутена от бомбите до най-долните четири стъпала на стълбището и то точно навръх годишнина от смъртта на Гьоте.

Улично изкуство

Улично изкуство

Но стига стари истории. ММК – Музеят на модерното изкуство крие зад експресионистичната си фасада сериозна колекция от 60-те години до днес, много американски попарт, много нещо…

Еврото свети

Еврото свети

И ето ни в Майнхатан, където гигантско осветено евро весело лъщи пред Европейската централна банка. Отпред продават брикети от стари евро банкноти – буквално може да гориш пари, както казват американците 😉

Наблизо е 299-метровата сграда на Комерцбанк, проектирана от Норман Фостър, която е най-висока в Европа. Когато запалят светлините нощем, заприличва съвсем нарочно на артдеко стила, позната от „Метрополис“ на Фриц Ланг.

Операта

Операта

Недалеч е неоренесансовата сграда на Старата опера, която стои като изтърбушена от бомбите отломка чак до 80-те години.

Който иска, може да се снима с бика и мечката, които символизират възхода и краха на финансовите пазари пред Борсата. Добре е да вдигнем и яките – нощно време си става студено!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Едно мнение по „Да гориш пари във Франкфурт

  1. Евелина

    Привет.

    Беше ми приятно да прочета разказа ти.
    Ама наистина ли горят пари?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *