Мечките в Зърнещ, които никога не спят

Леденият вятър ни принуждава да стегнем шапките и да опънем ръкавиците. Отляво се вижда изсеченото каменно било на планината Бучедж, а отдясно – на Пиатра Краюлуй. По средата сме ние, бодливата тел с логото на румънската охранителна фирма с гръмкото име “NYPD Security” и гората, в която живеят почти на свобода над 35 кафяви мечки. За разлика от българските те не са танцуващи, нито са спасени от Бриджит Бардо. Били са открити в ръждясали миниатюрни клетки и килери по ресторанти, къщи на баровци, хотели, бензиностанции и дори манастири. Въпреки че отглеждането на диви мечки у дома е забранено в Румъния, през 90-те години не е било важно просто да имаш бърза кола и руса жена. Трябвало е да си отглеждаш и мече.

Само че скоро мечето пораства. Изисква грижи, ядене, по-голяма клетка или стая. А това е сложно и скъпо. Затова някои от мечките са изритани в гората. Те обаче са свикнали с хора и бързо намират най-близкото село, където безстрашно ровят за храна по къщите.

Други мечки са държани в клетка в кръчмата като атракция за посетителите, от които се очаквало да ги хранят. Затова много от тези животни са били на диета от хляб и жито и когато са ги открили и отвели, никой не е вярвал, че ще оцелеят, като са толкова хърбави.

Паркът за мечки обхваща близо 60 хектара гора, бивша военна зона, край градчето Зърнещ, недалеч от Брашов в румънските Карпати. Създаден е по инициатива на активистката Кристина Лапис, след като Световното дружество за защита на животните успява да събере 1,5 милиона долара от дарители. Идеята на Кристина е да спаси всички румънски мечки в плен. И непрекъснато се налага да води нови „домашни” мецани в резервата. Иначе в Румъния живее половината европейска популация от тези животни – около 3000 бройки.

Много от тях не спят зимен сън, защото са загубили напълно навиците си. Хранят ги с картофи и портокали. По някаква причина няколко от кафявите мечки са се покачили високо по дърветата и ни наблюдават оттам или просто спят. Като катерички са… Заобиколени са от метална ограда, вдълбана на повече от метър в земята. По нея тече слаб ток, а дърветата в близост са прихлупени с капаци, които не позволяват на мечките да прескочат дувара.

Сред кафявите мечки има и една черна азиатска, отведена от зоопарк, след като станала твърде агресивна. Тя спи зимен сън, а в клетката й прави компания стресирана лисица. Недалеч има друга клетка, в която живеят три вълка. И те идват от „частна колекция”, след като са били уловени като съвсем малки.

Най-старата мечка тук е прехвърлила 25-те години. И докато някои от мецаните все още се тълпят до оградата, други вече предпочитат да се усамотяват в по-отдалечените части на гората. Всички ще умрат тук и няма да имат наследници. Май по-добре така, отколкото да вегетират в някой долап.

Как се стига до Зърнещ?

След Букурещ карате на север към курорта Предял. Точно преди него има отклонение за Ръшнов, откъдето лесно ще стигнете до резервата. Достъпът до него ще е официално отворен за посетители от лятото. Наблизо е замъкът на Дракула в Бран, както и някои от най-приятните части на Карпатите.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *