Най-близките плажове до София

През юли така се случи, че ходих на море само по двата най-източни ръкава на Халкидики и около Кавала. По този повод, маляка, имам, маляка, нов начин, маляка, на изразяване, маляка. Май нищо не разбираш, маляка, а, маляка? 😉 Маляка значи „чикиджия”, но гърците си го ползват за „бате”, „баце”, „майна”.
Ето местата, за които става въпрос.

Неа Ерасмио е супер дълъг пясъчен плаж, източно от Кавала и устието на Места. Заради наносите от реката е мътен като в морето в България и плуват медузи, но пък турското малцинство от района си го ползва. Наблизо са гигантските късовълнови антени на „Гласът на Америка” и „Гласът на Гърция”. Може да си паркираш колата под средиземноморски борове, насадени по черния път през дюните.

– Средниятръкав на Халкидики Вурвуру е мега яко място с два обли залива, няколко малки островчета и 30 дка гора, която празнуващите от 4 български яхти подпалиха със сигнални ракети покрай купона за един рожден ден. Може да плуваш заобграден от всички страни от черни риби. Под Вурвуру има десетки малки и закътани плажчета, където водата е чиста като вбасейн. На пясъка няма как да опънеш тентата за 8 души, защото всичко е в пешкири. Ние обаче си намерихме място, точно под Портокали Бийч, където има бар. В гората народът къмпира за цяло лято. Не знам къде успяват да с**рат, но това са подробности.

– Неизвестен плаж под Стратони на Атонския ръкав – Имаше фин почти прашен пясък, гледка към яки планини, джип, който минаваше по брега, за да си откара ремаркето на лодката. Преди това спахме на готините плажчета на носа под Олимбиада, но многото хора и глъчта уплашиха моите хора.

– Под Неа Рода – Това е плажът, където да се забиеш, недалеч от София. За награда получаваш стената, която огражда Атон, пълчища комари от залез слънце до един час след това и едър пясък, който лесно пада от теб, като дойде време да си ходиш. Има и кръвожадни костенурки в малко блатце – ако не им дадеш хляб, стават кръвожадни. Ако все пак им дадеш, пази си пръстите!

– Пак Вурвуру – много гмуркане. Някои даже видяха октопод, който пуска мастило. Аз засякох обичайната реколта морски таралежи и типичното мазало от десетина вида риби.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *