На плаж между Атина и Солун

Вече бяхме на островите

Вече бяхме на островите

Да, знам, че магистралата от Атина до Солун вече струва около 20 евро. Но ето на кои близки до нея плажчета може да опънем хавлии и да починем половин час.

Замък, олимпийски върхове и лодки

Замък, олимпийски върхове и лодки

Платамонас (дълъг плаж, гр.) е поредният Китен във върволицата, южно от Паралия Катерини. Но пък има евтини гироси, интересна боядисана стена, чешма със студена вода и е разположен на мястото на древния град Хераклейон.

Интересната стена

Интересната стена

С малко повече взиране се виждат върховете около Олимп. Разходката може да завърши с посещение на замъка, видял византийци, французи и турци и охранявал долината Темби.

Плажчето на Димитриада крие таралежи

Плажчето на Димитриада крие таралежи

Димитриада е малко селце, южно от Волос и Неа Анхиалос, на чиято отбивка слизате. След това веднага завивате на юг към Айдинио. При таверната хващате наляво и по малко пътче през зеленчукови градини и ниви, край соларни панели и лозя стигате по мърляво плажче.

Морето, както навсякъде в този край, е мътно и прилича на българското. Но пък на брега има евтина таверна, безплатни чадъри и съблекални. Внимавайте, като плувате – под водата се крият скали, които може и да са бетонови блокове. Покрити са с морски таралежи. Секунда невнимание и вадиш иглички половин ден. По-добре следвайте местните и влезте във водата на 100 метра северно от кръчмата.

На плажа на Алмирос дядо да имаш

На плажа на Алмирос дядо да имаш

Алмирос е градче в средата на плодородната равнина Крокио Педио, на 35 км на юг от Волос. Фермерите гледат жито, тютюн, памук, домати и ядки. Алмирос е от грешната страна на магистралата, но ако следвате табелите за неговата паралия, с леки завои скоро се озовавате на плажа. Може да срещнете пенсионери с техните внучета на сянка под големите сламени чадъри. Водата отново е тинеста, както по цялото крайбрежие, южно от Волос. Ако имате време, отскочете и до гората Кури на 2 км от Алмирос. Сред дъбовете и блатата се крият сърни, лебеди, ибиси и чапли.

Хидропаркът на Рахони

Хидропаркът на Рахони

Паралия Рахонис е в северния край на залива, в чието дъно е Ламия. Слизането от магистралата е бързо и безболезнено. Плажчето е малко и прашно, но пък зад него е скътан малък хидропарк, който напролет е целият в макове и кактуси (те май са целогодишно ;-).

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *