Във Вергина е погребан бащата на Александър Македонски

Входът е като за Индиана Джоунс

Входът е като за Индиана Джоунс

Малко село като гръцкото Вергина крие под земята си голяма сензация – гробът на Филип II, баща на Александър Македонски.

Вергина се намира на 75 км западно от Солун. През 1977 г. археологът Манолис Андроникос откопава гробището на македонските владетели в древния Еге (град на козите).

Според Андроникос едната могила е на Филип II, баща на Александър Македонски, а другата е на Александър IV, син на Александър Македонски и Роксана.

Още в средата на XIX в. учените подозират, че хълмовете край селото са всъщност надгробни могили. В течение на годините разкопките изваждат на бял свят дори театъра, в който Филип II е убит на сватбата на дъщеря си Клеопатра за епирския цар Александър.

Според други изследвания много е вероятно златните оръжия и владетелски артефакти в едната от гробниците да са на самия Александър Велики.

Момиче с куча в двора

Момиче с куча в двора

Изграденият музей защитава могилите и показва съдържанието им, както е било преди разкопките. Двата най-важни гроба са се спасили от разграбване. Вътре снимането е забранено.

В единия може да се види саркофаг с урна от злато 24 карата с костите на царя и златен венец с дъбови листа и жълъди. Оцелели са и доспехи от злато и слонова кост, погребално легло. В предверието е била погребана и жена със златен венец на главата. На входа е изрисувана 5-метрова ловна сцена.

Другата опазена гробница е по-малка – със сребърна делва с кости, златен дъбов венец и фриз с надбягване с колесници.

На капака на кутийката с останките на Филип II e изобразено слънце, наречено „Звездата на Вергина„. Когато през 1991 г. Република Македония решава да използва символа за свой флаг, си докарва гнева на гърците. След четири години се отказва от него.

Изработката на предметите е изкусна и забележително фина. Светлината е съвсем приглушена, за да не разсейва посетителите.

Другите две гробници са ограбени. Едната е на Персефона, изрисувана с чудесни стенописи, показващи отвличането на Персефона от Хадес. Другата гробница е полуразрушена, със запазен гигантски вход с четири дорийски колони.

По-маловажна гробница в района

По-маловажна гробница в района

А когато излезеш на открито, може да отидеш и до съседната не толкова важна гробница. Или просто да поседиш и да послушаш жуженето на насекомите във високата трева.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *