Румънският манастир Бърсана е май най-високата дървена сграда в Европа

Бърсана посреща много поклонници

Бърсана посреща много поклонници

Осемте дървени църкви на Марамуреш са включени в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Какво ли ни чака в манастира Бърсана в най-отдалечения район на Румъния, който никога не е завладяван от римляните?

Румънците смятат Марамуреш за възможно най-автентичния край на страната, където хората продължават да носят традиционни дрехи, да карат каручки и да се молят в типичните дървени църкви.

Автентична марамурешчанка

Автентична марамурешчанка

Бърсана е от селата, пръснати сред почти девствените гори на Северна Трансилвания. Едноименният манастир събира няколко уникални дървени сгради, сред които и църквата „Въведение Богородично в храма„, с бароков олтар, икони, изрисувани върху стъкло и стари религиозни книги.

Всички сгради са дъбови

Всички сгради са дъбови

Селото е разположено ниско в долината на река Иза. Манастирът Бърсана се извисява със своите 56 метра и вероятно е най-високата дървена сграда в цяла Европа. (Апропо, „бърсан“ означава пастир, който гледа овце за вълна.)

Църквата е без прозорци и доста тъмна, но оживена. Бърсана е действащ и е подслонил 15-ина монахини.

Така се сглобява църква

Така се сглобява църква

Сградите са построени от дъбови греди по специална технология.

Птиче кълве леи

Птиче кълве леи

Като всяко по-популярно религиозно място, и в Бърсана се изсипват поклонници, които хвърлят пари за късмет в шадравана и си купуват местните продукти от паркинга отпред, досущ като на Бачковския манастир.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *