На планина в Румъния 4 – Бучедж

По билото на Бучедж

По билото на Бучедж

Бучедж е вероятно най-посещаваната планина в Румъния, защото до нея лесно се стига от Букурещ. Заплюхме си да качим най-високия й връх откъм замъка на Дракула.

Скален зъбер

Скален зъбер

В превод Бучедж значи нещо като „избраната планина“. Смята се, че това е митичната планина Когаион на даките, които са вярвали, че върховният бог Замолксис живее в пещера там, където се консултира с оракули.

Сфинксът

Сфинксът

Най-интересните забележителности на Бучедж са Сфинксът и Бабеле (бабите) – скални образувания, чиито имена са добре казани като за човешко лице и сгърбени силуети.

Бабеле

Бабеле

Бучедж е заградена от свръхурбанизираната долина Прахова, планините Пиатра Краиулуи и Леаоца. През прохода Бран е минавала границата между Влахия и Трансилвания, която става част от Румъния едва след Първата световна война.

По билото между Ому и Бабеле

По билото между Ому и Бабеле

Според някои по билото на Бучедж преминава „сребърният колан на света„. Затова който извърви осемте часа нагоре-надолу от долината Доамнелор (Женска), през най-високия връх Ому (2505 м), „бабите“ и до пещерата Яломица в най-красивата долина Хороабелор се чувства свеж, бодър и ентусиазиран.

Гледка към долината Прахова

Гледка към долината Прахова

Ние откриваме, че на билото Чаушеску е прекарал огромен газопровод, за да снабдява хижата и другите странни сгради върху Ому. Освен това навсякъде се стеле мъгла, а дъждът мокри като за последно.

Табели безброй

Табели безброй

Тръгваме от доста ниско – от махалата Поарта над Бран, където е прословутият замък на Дракула. Не е сигурно, че ужасният владетел въобще е живял в сградата.

Замъкът на Дракула в Бран

Замъкът на Дракула в Бран

В началото на ХХ в. замъкът е руина, която общината подарява на царското семейство. Регина Мария особено си пада по мястото и прекарва много време в него – според злите езици, за да мърсува далеч от Букурещ.

Пластмасов заслон

Пластмасов заслон

Маркираните пътеки от Бран до върха са две и стигат за 6-7 ч.

Вътре в заслона топка

Вътре в заслона топка

По пътя са чучнати странни заслони – като топки за тенис, но огромни и пластмасови. Връх Ому е още по-необикновено място, а и едната стена на хижата е всъщност скала.

Мъгла на връх Ому

Мъгла на връх Ому

Продължавайки по билото, се вижда кръстът, издигнат на 2291 м, за да се почетата героите от Първата световна война, който стърчи над долината Прахова. От хижа Бабеле и Сфинкса слязохме до хижа Падина, където лятото се организира румънският вариант на Беглика Фест.

Пейзаж от Бучедж

Пейзаж от Бучедж

На другия ден продължихме към Бран.

Манастирът Пещера е на половин час от Падина

Манастирът Пещера е на половин час от Падина

Пак има два начина за по 5-6 ч – едната пътека подсича върховете, а другата сече билото през превала Батрина за по-напряко.

Внимание - мечки!

Внимание - мечки!

Хиксарите се качват с маунтин байкове до Ому, а катерачите се забиват в скалите на Костела на половин час от град Бущени.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *