В Епидавъра и карфица да пуснеш на сцената, ще се чуе

Карфица да пуснеш, ще се чуе

Карфица да пуснеш, ще се чуе

Заставаш на определена точка, пускаш карфица и те чуват и на най-последните редове. Не е ли страхотен Епидавърът?!
В Пелопонес се намират някои от най-популярните руини в Гърция.

Освен древната Олимпия, Микена, Делфи, Спарта и Коринт, областта е подслонила и 14-те хиляди места на Епидавъра. През летните месеци дори и в наши дни от 55-те реда на театъра може да се гледа класическа гръцка драма. Произведенията на Софокъл и Еврипид обикновено се играят на оригиналния им език, така че чужденецът може просто да зяпа действието на фона на планините.

Седалките от варовик

Седалките от варовик

Смята се, че Епидавър е родното място на Асклепий, сина на Аполон. В древността градът е бил нещо като спа курорт, в който са се лекували болни отблизо и далеч. За да разберат как да ги третират, са ги оставяли за една нощ в енкоиметерията, нещо като голямо спално помещение. Насън самият Бог им е казвал какво лечение да се приложи.

Купонът продължава до момента, в който римският генерал Сула попилява града. Последват го и пиратите. След кратък възход Епидавър е разрушен от готите, но по-късно отново става център за лечение.

Стадионът

Стадионът

Епидавърът е изрязан в хълма, но наоколо стърчат и други колони, камъни и руини. Градът е бил достатъчно богат, за да се построят няколко сериозни обществени сгради, дори стадион.

А защо е толкова добра акустиката ли? Изследване на американски учени показва, че редовете от варовик поглъщат нискочестотните шумове като разговорите на зрителите, но усилват високочестотните откъм сцената.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *