Island hopping из Цикладите 2 – Парос

Хубавото, когато скачаш от остров на остров, е, че заради разписанията на фериботите се налага да акостираш на място, което може и да си нямал намерение да посетиш. Така стана и с Парос, на който – заедно със Сирос – попаднах по пътя от Наксос за Тинос. Много имена се събраха, така че нека първо разкажа за Парос.

Бар на пристанището в Науса, Парос

Бар на пристанището в Науса, Парос

В началото на нашето хилядолетие именно край Парос потъва един от най-старите гръцки фериботи. Загиват десетки и в резултат се слага началото на обновяването на пътническия флот. Не че и сега не може да попаднеш на корито, по-голямо от гаджето ти, но това става сравнително рядко.

Един от големите по-нови фериботи

Един от големите по-нови фериботи

Столицата на Парос – Парикия – ми се видя готин лабиринт от бели къщи със сини прозорци, венециански сгради и чешми и симпатичен плаж, на който пих бира в смразяващия вятър.

Малка уличка в Парикия, Парос

Малка уличка в Парикия, Парос

В града е Екотондапилиани – църквата със стоте порти, която дори има стена, за да я пази от пирати, и прилича на хиляди параклиса, слепени в един. Строежът е бил осъществен под надзора на Изидор от Милет от ученика му Игнатий.

Детайл от саркофаг в Парикия, Парос

Детайл от саркофаг в Парикия, Парос

Накрая църквата станала толкова хубава, че майсторът се уплашил да ни би чирака да го задмине, сграбчил го и двамата се хвърлили от покрива. В наши дни има две колони, които ги изобразяват – единият се държи за пукнатата глава, а другият си чеше дяволито брадата.

Лодки на пристанището на Науса, Парос

Лодки на пристанището на Науса, Парос

Над Парикия е манастирът Агии Анаргири, който естествено работи по 2-3 часа на ден, а през останалото време е заключен. Пътят до него е постлан с изстрадали намерения и стръмнотия, но пък гледката си струва. Вижда се дори заливът на Науса – другото курортно градче на Парос.

Ела пак

Ела пак

По това време на годината беше още празно – оправят барове, магазини и къщи за новия сезон, а пристанището е много-много симпатично. Веднага ми се прииска да е лято, да слушам новия албум на „Рейдиохед“ на площадчето с трите бара до яхтите и да пия „Митос“.

Типична вила, тип "мраморен бункер" на Парос

Типична вила, тип "мраморен бункер" на Парос

И уникално за островите – купуваш си билета за автобус от работещ автомат!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *