Island hopping из Цикладите 1 – Наксос

Понякога животът на човек приема неочаквани обрати. Точно когато най-малко очаквах, се оказах на ферибот от Пирея, за да обикалям за дузина дни гръцките Циклади. От много години се канех да направя нещо подобно – пътешествие из няколко острова и като изчерпиш единия, хващаш кораба за другия.

И ето ме – напът за Наксос в началото на април, когато „слънчева Гърция“ хич не е огряна от топли лъчи, но пък иначе пустинните пейзажи от разгара на лятото сега са ярко зелени и шарено нацъфтели.

Цикладите са познати на мнозина. Мнозина ще се сетят за полусрутения кратер на Санторини и за електро клубовете на Миконос и за белите кубични къщи със сини дограми. Щях да стигна и дотам. Но първо Наксос – най-големият и най-зеленият от Цикладите. Намира се на 5 часа и около 35 евро от пристанищата в Пирея или Рафина.

През пролетта е идеален за разходки и в него има живот, защото повечето хора са фермери, които са терасирали и обработват почти всяка педя трева. Повече от три века Наксос е част от Венецианското егейско херцогство, затова периодично срещаш порутени кули и огромни къщи, но и села с бежанци от Крит. Оттук идва гръцкото лимончело – китронът от листата на цитруса, твърдият кашкавал гравиера и овче-козият кефалотири.

Докато обикаляш малките улички на главния град Хора (така се казва всеки главен град на почти всеки гръцки остров), ти се струва, че си в Италия. Макар че още на пристанището те посреща арката на храма на Аполон, която са виждали моряците още преди 2500 години.

Пеша тръгнах от Хора през полето към планината до връх Зас (най-високия на Цикладите със своите 999-1003 м според различните източници).

Оттам по друго било прекосих острова на север, през традиционното село Апирантос, чак до края на маркираната пътека при Аполон.

Пътьом видях 3-те „куроса” от Наксос – скулптури на хора от мрамор, високи по 5-10 м, отпреди хиляди години, зарязани направо в кариерите заради проблеми с материала, плащането за услугата или войни. И оцелели до наши дни.

Наложи се да спя в църква и автобусна спирка, за да се спася от колосалните дъждове с гръмотевици. Слънчева Гърция, а 😉

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *