Island hopping из Цикладите 4 – Тинос

Тинос - ездач, гълъбарници и "резачка"

Тинос - ездач, гълъбарници и "резачка"

Ако попаднеш на Тинос на 25 март или на 15 август, ще се сблъскаш с потоци вярващи, дошли на острова заради чудодейна икона. Ако слезеш от ферибота в началото на април, може да се разходиш по забравени калдъръми, обрасли с трева до шия, да видиш плажове, над които се извисяват православни и католически храмове.

Вярваща лази към чудодейната икона в църквата Евангелистрия

Вярваща лази към чудодейната икона в църквата Евангелистрия

Казват, че Тинос е най-гръцкият в архипелага на Цикладите. Но те и за Наксос така разправят. Повечето гърци идват, за да видят икона, цялата в сребро и блестящи такъми, представена в църквата Евангелистрия в горния край на главния град. До нея се стига, като лазиш по гумена лента от пристанището до хълма с църквата и се молиш на всеки 2 метра. Да, някои го правят. Снимах една лелка отдалеч, защото не ми беше удобно.

Село Фалатадос - не всичко е религия на Тинос

Село Фалатадос - не всичко е религия на Тинос

Иконата е открита през 1822 г., точно когато войната за независимост е в ход, от местната монахиня Света Пелагия, вече канонизирана. Изравя я, насочена от видение. Два пъти в годината иконата излиза от църквата и отива до пристанището.

Крепостта Ексобурго и село Лутра

Крепостта Ексобурго и село Лутра

Отоманското влияние в Тинос е било сред най-минималните в Егейско море. В центъра на острова са останките от венецианската крепост Ексобурго с чудни гледки и много вятър. Тя пада от турците чак през 1715 г., дълго след останалата Гърция. От столицата тръгва позабравен, но маркиран калдъръм.

Площадът пред църквата Евангелистрия

Площадът пред църквата Евангелистрия

Венецианското наследство оставя половината население католическо, а надпреварата с православните води до това камбанарии, коя от коя по-висока.

Гълъбарници и параклиси

Гълъбарници и параклиси

Освен църкви венецианците оставят и над 600 гълъбарника. Виждат се отдалеч, а фасадите им са изпъстрени със специфични орнаменти. Едно време вътре са се подслонявали , а в наши дни са обори, каптажи, складчета или просто руини.

Колимбитра

В северния край на острова е плажът Колимбитра, който отляво прилича на устието на Велека при Синеморец, но с фламингота, а отдясно е закътан залив с кръчмета и още по-пясъчен. По средата има католическа църква, в която спах, защото нямаше такъв вятър…

Прозорец в село Волакс

Прозорец в село Волакс

Ако имаш 2-3 дни, може да обиколиш всичките 60-ина села на Тинос по древни пътеки, които занемарени, кои перфектни. Планината в средата на острова може и да хапе. Вятърът духа постоянно, а изоставените парчета обработваема земя на тераси, са заградени с понякога непревземаеми дувари.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *