Лефкада колко да е остров?! Но Порто Кацики е „няма такъв плаж“

Порто Кацики

Порто Кацики

Лефкада е любимият гръцки остров в Йонийско море на мнозина. Истината е, че по-скоро прилича на нос, откъснат от сушата, а след това свързан с нея през тунел. Но има поне два чудесни плажа.

Плажът Гиалос

Плажът Гиалос

На Лефкада се озовахме случайно, докато бягахме от лошата прогноза, която ни изгони от бруталните планини на Северна Гърция. Най-доброто време го даваха за този остров.

Паун албинос в манастир на Лефкада

Паун албинос в манастир на Лефкада

Мнозина използват Лефкада за стратегическа база. Санта Маура е венецианското име и на острова, и на замъка от XIV в. Заедно с останалите бастиони той не успява да опази Лефкада от османското владичество.

Венецианците обаче се връщат след няколко века, преди Наполеон да ги изгони през 1797 г. Десетилетие и нещо по-късно британците завладяват йонийските острови, чак до обединението на Лефкада с Гърция през 1864 г.

Белите скали на Порто Кацики

Белите скали на Порто Кацики

Името на острова идва от цвета на скалите – lefkás значи горе-долу „бял“. Източният бряг на Лефкада е блатист комарник, но като цяло почвата е плородна и дава маслини, грозде и… кипариси.

Порто Кацики

Порто Кацики

Най-чудните плажове в целия йонийски архипелаг заемат западния бряг.

Каламици

Каламици

Лефкада не е най-туристическият остров на Гърция. От двата големи курорта Василики (на юг) се слави като най-големия сърф цънтър в Европа.

Нидри

Нидри

Нидри пък гледа към десетината романтични островчета по източния бряг. Въпреки че е супер туристическо, градчето пази някаква собствена физиономия, а на 3 км може да се видят и водопади.

Нос Лефкатас

Нос Лефкатас

Впечатляващият централен „гръбнак“ на Лефкада подслонява традиционни селца, свежи борчета и зелени хълмове.

Порто Кацики

Порто Кацики

Мнозина са намирали разрешение на проблема с несподелената любов, като се хвърлят от 75-метровата пропаст на нос Лефкатас. Те следват стъпките на Сафо, която също се води от древната легенда и скача във водите. Байрон минава оттам след много години и описва драмата в стихове.

Нос Лефкатас

Нос Лефкатас

Истината е, че жреците от храма на Аполон, чиито оскъдни руини лежат наблизо и до днес, са намирали изкупителни жертви – престъпници или луди – за да ги хвърлят от скалите с цел пречистване. В наши дни всеки юли парапланеристите си организират първенство.

Порто Кацики

Порто Кацики

Плажовете на Лефкада се придържат към гръцкото клише – невероятно тюркоазени води с каменисти плажове или пясъчни райски местенца.

Порто Кацики

Порто Кацики

На север най си струват Пефкулия и Катисма.

Каламици

Каламици

Южно от Каламици трябва да се видят Петра и Авали. На юг отдалечените Егремни и Порто Кацики къртят зъби с чук. Край симпатичното градче Агиос Никитас е разположен плажът Милос.

Порто Кацики

Порто Кацики

Но Порто Кацики е най-добрият – надвисналите му скали ни спасиха от дъжда, който все пак ни застигна. Слънчева Гърция? Пфу!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *