Купон с прасе сукалче, бидон ракия и Аристотел под Олимпиада

Гледка от крепостта Стагира

Гледка от крепостта Стагира

Олимпиада лесно може да се класира като едно от най-близките до София беломорски села. Тръгваме за троен рожден ден на близкия плаж Тотос, с прасе сукалче и бидон ракия.

Плажът Тотос денем

Плажът Тотос денем

Три девойки празнуват едновременно рождения си ден в края на септември. Обещали са прасе сукалче, бидон ракия и музика… за общо 4 дни. Дотук добре!

Вкарали сме координатите в джипиеса. Стигаме, както винаги, в два часа след полунощ. И хоп – на грешния плаж сме. Няма купон. Само два софийски кемпъра, македонци на палатка, въдици на рибари, плажно барче, увито с бодлива тел за зимата.

Грешният плажг през деня

Грешният плажг през деня

Плажчето е само на километър след крепостта Стагира, южно от Олимпиада. Слиза се бързо по черно пътче, което се отклонява от главното шосе.

Скалите на юг от Олимпиада

Скалите на юг от Олимпиада

Обаче намираме други хора за купона. Те са сигурни, че мястото е на съседния плаж Тотос. Той се оказва малко по-жив. В единия край има барче с все още неприбрани шезлонги. В гората летовниците си стоят по палатките.

Купонът се оказва в другия край на плажа, до затворен къмпинг с бар и бърза миризлива река. Генератор, тонколона с лаптоп, тава с месо, певецета с алкохол – дотук всичко е като в рекламата.

Има даже кемпър с лети джанти и жълта пистарка на колесар. Някои хора идват прекалено подготвени!

Show off

Show off

Музиката наистина не спира. Пълните събрани съчинения на „Черно фередже“ в пет сутринта идват малко в повече, но през останалото време музиката е на шест.

Има и пого, и „центрофуга“, и „мелница“. По някое време дървеният под се чупи на 2-3 места, където кракът ти може да хлътне и да остане там завинаги. Но на който не му харесва, плажове много…

Барът, окупиран от БГ кемпъри

Барът, окупиран от БГ кемпъри

След втората вечер е време да се изнесем на по-спокойно. Барът на Бабилон бийч вече не работи. Окупиран е от семейства с деца, кемпъри, колела.

Пес 1 от 5: кротък

Пес 1 от 5: кротък

По пясъка се търкалят пет песа. Дружелюбни, но шумни и в непрекъснато търсене на храна. От близката канара в морето стърчи знамето на ФК Партизан – Белград.

Пес 2 от 5: нахален

Пес 2 от 5: нахален

В другия край на плажа са настроили вили и ваканционно комплексче. Там са и скалите за скачане. На Бабилон определено е по-тихо, но белите хартии в гората отзад не са по-малко. Все пак е краят на сезона…

Фермата на Йорго по тъмно

Фермата на Йорго по тъмно

Вечерта се разхождаме до мидената ферма на Йорго. През деня той продава улова на завоя на шосето. „Фабрика, не плаз„, уведомява ни той.

Съседното плажче с гердан от HTC

Съседното плажче с гердан от HTC

На север има още едно малко плажче, точно в подножието на крепостта Стагира, родно място на Аристотел.

Градът бил завладян и разрушен от Филип II Македонски. Понеже Аристотел станал възпитател на неговия син Александър Велики, Филип възстановил града. Построили акведукт, две светилища на Деметра и къщи за хората.

В наши дни се виждат възстановените останки от крепостна стена, руини на акропол и пазар. Гледката към гористите склонове на Халкидики е разкошна.

Пчелни кошери зад плажа

Пчелни кошери зад плажа

Присъдата: Плажовете на юг от Олимпиада са претъпкани през лятото, но почти пусти след началото на септември. Струва си да се обиколят, а е толкова лесно да бъдат пропуснати, докато летиш по голямото шосе.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *