Крепостта Петроварадин е много повече от мястото на фестивала EXIT

Гледка от крепостта

Гледка от крепостта

Всички познават крепостта Петроварадин, защото там се провежда чудесният фестивал EXIT. Обаче обиколката по бойниците й над река Дунав по друго време също си струва.

Мостът в мъглата

Мостът в мъглата

Крепостта е един от най-гиганските източноевропейски дворцови комплекси. Неслучайно успяват да съберат 25 музикални сцени между стените й. Включително втората най-голяма европейска сцена за електронни партита – скатават я в амфитеатралната част на Петроварадин.

Вечна любов за тройката на крепостта

Вечна любов за тройката на крепостта

От бойниците се вижда чудесно Нови Сад, вторият най-голям град в Сърбия и столица на Войводина. Както и новият мост през Дунав, който да замени съборения по време на бомбардировките срещу Милошевич през 1999 г.

Гледка към градчето

Гледка към градчето

Подземните тунели на Петроварадин са около 16 км дълги. Някои се кълнат, че достигат до няколко къщи в градчето в подножието на крепостта.

Работилници и дюкяни в крепостта

Работилници и дюкяни в крепостта

Началото на днешната твърдина е дадено през 1690 г. върху основите на древно римско укрепление. По това време местните хора са вдигнали въстание, подкладено от австрийците.

Арт, еко, био от крепостта

Арт, еко, био от крепостта

Петър Пустинника, един от лидерите на Първия кръстоносен поход, дава името на града и крепостта. Смята се, че то означава „някой, който пази и варди„.

Арт и дете

Арт и дете

През 1760 г. Петроварадин е завършен и става популярен като „Гибралтар на Дунава„. Пръст в цялото строителство има императрица Мария Тереза, под чието управление се изграждат нови бастиони и часовникова кула.

Графит с колите на човек от крепостта

Графит с колите на човек от крепостта

Проектът е осъществен от французин, върху четири етажа с ходове и галерии, ровове и капии. Общо крепостта е можела да подслони гарнизон от 30 хиляди военни.

Вътрешността

Вътрешността

Оръдията на Петроварадинската крепост влизат в употреба за последен път през 1849 г., когато са стреляли и попилели Нови Сад, въстанал по време на Унгарската революция.

Самотният лодкар

Самотният лодкар

В затвора на крепостта е лежал дори Любен Каравелов. По-късно същата съдба има и Йосип Броз Тито, който през 1914 г. е капрал от 25-ти полк на австроунгарската армия.

Коя стрелка е по-дълга

Коя стрелка е по-дълга

В наши дни в Петроварадинската крепост може да си купиш забавна тениска с Никола Тесла. Както и да се загледаш в часовата стрелка на кулата, която е по-дълга от минутната, за да се вижда по-лесно от рибарите. Или да се разходиш по стените.

Тениска с Тесла

Тениска с Тесла

Луда работа!

 

 

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *