Как най-големият едносводест мост на Балканите потъна в реката

Мостът Плака, все още цял. Снимка на Peppi9 от Wikimedia

Мостът Плака, все още цял. Снимка на Peppi9 от Wikimedia

Със своята една-единствена арка мостът Плака беше най-внушителният по рода си в Гърция и на Балканите. За съжаление, неотдавна силно наводнение го отнесе.

Подмамени от кафявата табела, се отбиваме, за да видим чудния мост Плака.  Неговата едничка 40-метрова арка го прави рекордьор в региона и трети в Европа. Построен е през 1866 г. на река Арахтос, която по онова време е граница на Гърция с Османската империя.

Руините на моста Плака

Руините на моста Плака

Смятало се е, че това е един от най-трудните за издигане едноаркови мостове. Заповедта за строителство идва от султан Абдулазис. Надзорът е осъществяван от майстор Костас Бекас от съседното село Прамада.

На два пъти конструкцията се сгромолясва в реката – вторият път това става на самото му откриване през 1863 г. Цената от 180 хиляди куруша е платена от местните хора и богатият търговец Янис Лулис.

По време на Втората световна война германците бомбардират моста, но неуспешно. Малко по-късно в района се подписва Споразумението от Плака между четири гръцки бойни групи.

Не е ясно кога ще възстановят моста

Не е ясно кога ще възстановят моста

На 1 февруари 2015 г. придошлите води отнасят наскоро ремонтирания мост, но надеждите са той скоро да бъде издигнат отново. Осем години преди това реката аха да го събори, но драмата се разминава на късмет. Властите не си дават зор да закрепят положението и ги връхлита общественото недоволство.

Височината на моста Плака е под 18 метра. Сметката сочи, че дебелината на връхната му точка от 1,56 м е твърде малка и това събира на едно място твърде много хоризонтален стрес.

Доскоро мостът Плака се използваше за начална точка за рафтинг и спускане с кану по реката. Не е ясно кога ще бъде възстановен.

 

 

 

 

 

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *