На ски в Македония 1 – Попова шапка

И къде са фрийрайдърите

И къде са фрийрайдърите

Бяхме чували фантастични истории за македонския ски курорт Попова шапка и невероятното каране извън писти там. Когато се натоварихме на баничарката, не подозирахме, че отиваме на най-забавното място за този сезон след глетчера Щубай с пудра.

Попова шапка на длан

Попова шапка на длан

Попова шапка е истински 80-арски ски курорт, на около час западно от Скопие и на 20-ина километра от населения предимно с албанци Тетово. (Там трябва да се види на всяка цена Шарената джамия.)

Въжета на лифтове и далекопроводи

Въжета на лифтове и далекопроводи

Едно време впечатляваща „кабинка“ (по-яка от тази на Банско 😉 се е качвала от града до курорта. Днес вече не работи. Построените под трасето й вили ще пречат, ако се възстанови.

Късата двуседалка

Късата двуседалка

Попова шапка разполага с 2 двуседалки и 5-6 котви и панички.

Дългата двуседалка с улея и междинка

Дългата двуседалка с улея и междинка

Единият лифт води до Церипашина. Изкачва се почти до върха за времето, за което се стига от хижа „Гоце Делчев“ до „Безбог“. Отгоре може да се пускаш на всички посоки. Включително от задната страна.

Върхът с антените

Върхът с антените

Може да направиш и подсичане на съседния връх с антените. Трябва обаче да внимаваш за лавини. Преди време снежната маса повлича скиор, който оцелява въпреки че щеката му, счупена на две, се забива в хълбока му.

Малък турчин и други върхове

Малък турчин и други върхове

След края на деня мнозина изкачват или изпантват за около половин час от Церипашина до върха с антените. От него се виждат Бакърдан, Малък турчин, Титов връх (най-висок на Шар планина, известен още като Голем турчин), а също билото на Якупица и далечни косовски планини.

Унгарци ескимоси

Унгарци ескимоси

Паралиите могат да се качат на ратрака на „Ескимо Фрийрайд“ и само за 200 евро на човек на ден да получат подслон, храна и разходка с машината до всеки склон, който пожелаят да пуснат, с водач. Нещо като хелиски, но със снеготъпкач.

Скалите под антените

Скалите под антените

Картата за лифтовете за ден струва 900 денара (около 30 лв – 2015 г.). Ако спиш в хотелите на македонското Енерго, което държи лифтовете, може да докопаш митична карта за 3 дни на цената на 2 дни.

Тренировки на междинка

Тренировки на междинка

Или да дадеш 600 денара на ръка на мракобесния чичо на долна станция на Церипашина (което силно не одобрявам).

Хотели и ратраци

Хотели и ратраци

Или да изпантиш върха и после да караш без пари от забавната междинка на лифта, състояща се от тухлена барака, стол и ниско място в снега.

Вилната зона на Попова шапка

Вилната зона на Попова шапка

На Попова шапка може да наемеш цяла къща за десетина души с хол и кухня за 15-20 лв на човек на вечер. Битовите условия са на ниво осемдесетарски шик.

Самотно дърво

Самотно дърво

Но може да видиш чернобели снимки на собственика как се пуска на антично ски състезание или пили гумите на „заставата“ на рали, да си поговориш със сина му напушалка и да му изпиеш домашното червено вино и кайсиевата ракия.

Натюрморт с хеликоптер Ми 8 или 17

Натюрморт с хеликоптер Ми 8 или 17

Най-тънкото ядене е в почивната станция на военните. Бирата „Златен даб“ и бобът в гювече, известен като „тавче гравче“ са по 2 лева. Вешалицата (парчета свинско с гарнитура) е по 6.

Македонско 3 в 1

Македонско 3 в 1

Хванахме слънчево време, снегът беше тежък и мокър, но изпонапускахме какво ли не. Така че Попова шапка си става.

Далечни планини

Далечни планини

Единствената драма е шофирането дотам. Проверете дали имате „зелена карта“ за Македония. Иначе ще се наложи да си купите от границата местна за 50 евро за 15 дни.

Още далечни планини

Още далечни планини

Нафтата е около 25% по-евтина от българската, бензинът е на същата цена, а газта – по-скъпа.

Отзад на Церипашина

Отзад на Церипашина

Няма много табели. Пуснете джипиеса. Спазвайте всички ограничения.

Тръгнали сте за това

Тръгнали сте за това

Македонските катаджии само вас чакат. Взимат 150 евро глоба за неправилно изпреварване.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *