На ферибота на бежанците от Лесбос за Европа

Мигранти на палубата

Мигранти на палубата

Предупреждават ме, че фериботът от Лимнос за Кавала идва от Лесбос, пълен с бежанци. За този ден има билети, така че купувам и се товаря с колелото.

Уморените нямат сили за гледката към морето

Уморените нямат сили за гледката към морето

Корабът може да качи 2000 души. През последните дни обаче бежанците са намалели и в този момент на борда са вероятно около 400.

Накацали са по перилата на трите палуби. Снимат си селфита с пейзажи от Лимнос.

Братовчеди

Братовчеди

Всякакви са: семейства с деца, млади мъже, по-възрастни. Целият им багаж е една раница, спален чувал и евентуално палатка, които са получили най-вероятно при акостирането си на Лесбос.

Северната част на този гръцки остров е приела над 65 000 мигранти през януари 2016 г., четири пъти повече от същия месец една година по-рано.

Замислени

Замислени

Хората изглеждат притеснени, но все пак спретнати и доста мирни. Никой не иска да направи някоя глупост и това да е причина да не може да продължи за Германия, Австрия, Холандия или друга държава, където са се установили роднините и приятелите му. Усещането е като да си в много натоварен момент на автогарата в Кърджали.

Атон на хоризонта

Атон на хоризонта

Децата тичат нагоре-надолу. Едно момченце упорито събира столове от палубата и ги подрежда за цялото му семейство, което иначе спи на одеяла на пода.

Трите сестрички

Трите сестрички

Три малки сестрички ядат чипс. Средната се е специализирала да обира от пода това, което останалите изпуснат.

С ферибота пътуват и други – група испански студенти по Еразъм, немска туристка с раница, български роми, израелски младежи.

Немска пътничка

Немска пътничка

Една от големите вътрешни зали на ферибота е охранявана от полиция с цивилни дрехи. Не става ясно какви са хората вътре, но изглеждат като типичния предразсъдък за мигрантите: тъмни субекти с бради.

Из ферибота сноват лекари и доброволци от различни държави.

На няколко пъти съобщават на арабски по радиоуредбата за загубени деца, които търсят родителите си, например.

Децата са най-нетърпеливи

Децата са най-нетърпеливи

След три часа и половина фериботът пристига в Кавала. На пристанището доброволци са опънали маси със сандвичи, бутилки вода, дрехи и обувки. Раздават наред на бежанците. Вее се чаршаф с надпис, че са добре дошли.

Викачи притеглят мигрантите към автобусите, които са си платили, за да ги закарат до македонската граница.

Всички пътувахме на един ферибот, но животът ще ни отведе на различни места. Както става с пътниците от всеки един ферибот, не само този.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *