Цар Самуил е погребан на островче в Малко Преспанско езеро

Базиликата с гроба на Самуил

Базиликата с гроба на Самуил

В София очите на паметника му светят. Тленните му останки се намират уж в шкаф в Солун. Отиваме да проверим обаче гробът на цар Самуил – на островче в Малкото Преспанско езеро от гръцката страна.

Остров Свети Ахил

Остров Свети Ахил

Преди хилядолетия наносите на Стара река постепенно разделили езерото Преспа на голямо и малко. Второто е предимно в Гърция и съвсем малко в Албания.

Планините около Преспанските езера

Планините около Преспанските езера

През годините и гърци, и албанци се заиграват с района – отклоняват реки, обръщат езерата на язовири, прокопават канали между тях.

Лодка на острова

Лодка на острова

В наши дни тук е разположен Природен парк Преспа, който лежи в Албания, Гърция и Република Македония. Най-голямата колония далматински пеликани, а също корморани и други застрашени видове птици гнездят в Преспанските езера.

Малко арт на остров Свети Ахил

Малко арт на остров Свети Ахил

В малкото се намират два острова – Видрониси и Свети Ахил. На втория е разположено едно от двете села в Гърция, намиращи се на остров (другото е на остров Памвотида край Янина).

Понтонният мост

Понтонният мост

Пешеходен понтонен мост води през езерото до Свети Ахил и едноименното село. Ако се продължи през поляните, се стига до гроба на цар Самуил. Той е разположен в базиликата Св. Ахил, част от средновековния град Преспа от Х век.

Базиликата е внушителна

Базиликата е внушителна

Открит е през 1969 г. при разкопки на гръцкия археолог проф. Николаос Муцопулос. В десния наос са намерени четири богати погребения. Три от тях са ограбени още през Средновековието.

Гледка към хълмовете

Гледка към хълмовете

Надписи няма, но Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, племенника му и последен владетел на първото българско царство Иван Владислав, зет му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир.

Църквата е използвана до XV век

Църквата е използвана до XV век

Изследванията на предполагаемите кости на Самуил показват, че мъжът е бил висок около 1,60 м, починал е на приблизително 70-годишна възраст, а левият му лакът е бил счупен и зараснал накриво под ъгъл 140°.

Разпознаването обаче става по арменския тип нос – знае се, че майката на Самуил е била арменка.

Малко арт на остров Свети Ахил

Малко арт на остров Свети Ахил

Днес тленните останки на цар Самуил се намират в лабораторията на гръцкия професор в Солун. Той би ги дал на България в замяна на няколко стари византийски ръкописа.

Базиликата разполага с внушителните 20 на 47 метра и е била използвана до XV век. Гледката около нея е повече от приятна – езерни води, близки и далечни планини, зелени треви.

Арт на острова

Арт на острова

Попиваш историята на тишина и спокойствие!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *