Смедеревската крепост преживява обсади, но е взривена при германците

Тъмна крепост по никое време

Крепостта в Смедерево е последното сериозно постижение на сръбската военна архитектура. Какво, по дяволите, правим около нея в 2 часа сутринта?!

Килната кула

Килната кула

Всъщност попадаме в Смедерово с идеята да си разпънем палатките на брега на Дунав и да поспим по пътя от София за Будапеща.

Крепостта в града звучи като добро място. Оказва се, че тя е нещо като градски парк с портал, който се заключва вечерта.

Парче от бойница

Парче от бойница

Разположена е на широко плато при сливането на реките Йезава и Дунав. Когато са я строили през XV в. идеята е била стане столица на държавата и постоянна резиденция на деспот Джурадж Бранкович. След смъртта на деспот Стефан Белград пада в ръцете на унгарците.

Турците завладяват града през 1439 г. Въпреки че за кратко се връща в сръбски ръце, крепостта остава за турците до 1867 г. Но пък получава в добавка три нови артилерийски кули по ъглите. Освен вътрешен град, тя има и външен укрепен квартал.

Центърът на Смедерево

Центърът на Смедерево

Оцелява след няколко обсади и на турци, и на сърби.

През 1941 г. се взривява складът за муниции на германците, разположен в нея. Загиват 2500 души, а разрушенията са в радиус от 10 км.

През 2010 дори я предлагат за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Лавров венец до църквата

Лавров венец до църквата

Ние предизвикваме интереса на пиянска компания, която си тръгва от вагон-ресторанта, паркиран до гарата. Местната полицейска кола също спира да ни огледа, зарадвана, че не сме сирийски бежанци.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *