Да зяпаш по витрините на Солун

Да си оближеш пръстите - сладкарница в Солун

Да си оближеш пръстите – сладкарница в Солун

Едно време софиянци ходеха да разпускат на различно в Пловдив. В наши дни целият Югозапад прави същото в Солун. Във времена на криза да видим какво ни предлагат витрините на Тесалоники.

Извънземен магазин

Извънземен магазин

Солун е вторият по големина град на Гърция и може би на Балканите. С кола от София се стига за около 3,5 часа, което позволяваше на някои фирми да те качат сутринта на автобуса и да те закарат на ИКЕА, откъдето те връщат следобед.

Сега вече имаме магазини всякакви и в София. Разходката до Солун може да се проведе когато сме отишли на плаж на Халкидики, но случайно е заваляло.

Мазничко

Мазничко

Или когато се връщаме от други краища и острови на Гърция и имаме нужда от разтъпкване и дегазиране на шофьора.

Или просто когато имаме нужда да видим малко свят.

Дръжка на врата на магазин

Дръжка на врата на магазин

Преди имаше и много удобен влак от София до Солун по два пъти на ден, който позволяваше разходка за 30 лв отиване и връщане, ако си вземеш билета две седмици предварително.

Сега вече е най-лесно със собствена кола.

Тези обувки са направени за вървене

Тези обувки са направени за вървене

Солун става за разходка пеша. Най-туристическите места са между фериботното пристанище (откъдето лятото може да отплавете до какви ли не невероятни места) и Бялата кула, която е емблемата на града.

Но ние сега си говорим за витрини.

Витрина в центъра

Витрина в центъра

Основната търговска улица е „Цимиски„. В центъра е Платия Мол.

Улица „Смирнис“ е превзета от специализираните и независими магазини, в които може да намерите оригинални занаятчийски стоки или пък юбер-куул дизайнерски дрънкулки.

Една ореховка, моля

Една ореховка, моля

Основният пазар на Солун е Модиано, пръснат по няколко пресечки и изпълнен с живот преди обяд от понеделник до събота.

Докато обикаляте магазини, сигурно огладнявате. Най-лесно е да купите сухоежбина от пазара или да влезете в някоя от фурните, пекарните, сладкарниците и гиросджийниците.

Резанки от най-истинските

Резанки от най-истинските

Или просто да се наредите на опашката в култовия „Пападосиако„, на ъгъла на „Цимиски“ и „Аристотел„, който предлага сандвичи и пасти, барабар с много хубав сладолед.

Солун е доста по-спокоен от Атина, защото няма толкова много туристи и съответно няма улица след улица с евтини тениски и тъпи сувенири.

Не ми било книжарница...

Не ми било книжарница…

Разпродажбите са през януари, а също в края на юли и август, но не очаквайте супер далавери. Солун не е Лондон, дори и да изглежда, че има прекалено много аутлети и молове по околовръстното.

В сряда е ден за битак – не е толкова страшен колкото в Малашевци. Разполага се около Ротондата (църква Св. Георги). Сред боклуците има истински и ментеляви антикварии. За всяко нещо над 100 години трябва да се снабдите с лиценз за износ.

Антиквариат за плочи

Антиквариат за плочи

Извън веригите може да пробвате да се пазарите, като любезно попитате „Това ли е най-добрата ви цена?„. Повече успех ще имате, ако сте накупили повече неща.

Също така колкото по-близо сте до морето, по-скъпо става 🙂

Нови стоки и мода

Нови стоки и мода

Всички магазини са затворени в неделя, освен преди Коледа и Великден. Около тези празници няма и следобедна почивка и всичко е отворено горе-долу от 9 до 9.

Гироси и октоподи могат да се хапнат по всяко време!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *