Бурният Търгу Муреш днес изравнява унгарци и румънци

Часовникът от цветя като в Женева

Часовникът от цветя като в Женева

Попаднахме в Търгу Муреш малко случайно – напът от Марамуреш към Брашов. Изненада – макар и не най-впечатляващ, този трансилвански град наистина остави добро впечатление. Историята му е не по-малко интересна.

Търгумурешки прозорец

Търгумурешки прозорец

За Търгу Муреш може да кажем, че има атмосфера, но чак красив не е. Жителите му са поравно румънци и унгарци. И ромите не са малко. Центърът на града се пъчи с леко бомбастичен хабсбургски стил, със статуи на герои, конкуриращи се православни и католически църкви.

Приказният център

Приказният център

Името на града значи „пазар на река Муреш“Марошвашархели на унгарски и Ноймаркт на немски. През 1322 г. е бил известен като Новум Форум Сиколорум. После се превръща от гарнизонен град във важен културен и академичен център. През 1658 г. турците го нападат, взимат в плен 3000 жители и ги изпращат като роби в Истанбул.

По времето на Чаушеску Търгу Муреш е „затворен град“, в който не позволяват на други етнически групи освен румънци да се заселват, за да се поразводни унгарското население.

Новата православна църква, набутана на площада

Новата православна църква, набутана на площада

През 1990 г. унгарските студенти организират протест с искане за факултет на техния език в университета. Румънците пък нападат централата на местната унгарска партия. След това пробват да извадят очите на драматурга Андраш Шютьо, който ослепява с едното. Насилието се оказва, че е предизвикано от националистическата група Ватра, която плаща на румънски селяни от околните села да дойдат с вили и брадви. Накрая властите обвиняват за случилото се ромското население.

В наши дни унгарският език преживява ренесанс в Търгу Муреш. На карнавала в последния уикенд на юни се пеят песни и на двата езика. Организират и петдневен рок и диджей Фелсигет Фестивал.

НДК в Търгу Муреш

НДК в Търгу Муреш

Най-знаменателната сграда в града е Дворецът на културата в югозападния край на типично австроунгарския площад в центъра. Построена през 1911-13 г. в стил сецесион, като тази сграда няма друга в Трансилвания – блестящ покрив, гигантски огледала от Венеция, концертна зала с драматичен орган с 4463 тръби, цветни стени, зала с 12 стъклописа, които представят секелски народни приказки.

Като строена от Гауди

Като строена от Гауди

В Търгу Муреш има и грамадна цитадела от 1492 г., нещо като плаж в парка Уикенд, синагога, която днес се посещава от едва стотината местни евреи при 5500 преди Втората световна война, маса музеи.

Прозорецът, където девойката се скри

Прозорецът, където девойката се скри

На тръгване хапваме печена наденица с мамалига, зяпаме девойките по кафенетата на главната и си прибираме колата от безплатния паркинг на мола до централния площад.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

3 thoughts on “Бурният Търгу Муреш днес изравнява унгарци и румънци

  1. Гой Фокс

    Благодаря за пътеписа, забавен е. Едно от описанията под снимките обаче ме хвърли в недоумение – „Новата православна църква, набутана на площада“. В какъв смисъл е „набутана“ там църквата? Известно ми е, че Румъния е силно религиозна православна страна и там непрекъснато се строят нови църкви, защото старите едва побират вярващите. Има ли в Търгу Муреш по-подходящо място за нова църква от площада?

  2. Константин Иванов Автор

    Очевидно се сложили тази църква там като противовес с цялата „австроунгарност“ на площада. Това имах предвид!

  3. Гой Фокс

    Ами сигурно им трябва на румънците църква – след като градът е все пак румънски, а Австро-Унгария от 100 г. не съществува 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *