Замъкът Велики Табор крие скелета на вещица

Замъкът Велики Табор гледан отдолу

Замъкът Велики Табор гледан отдолу

Хърватия обикновено свързваш с Адриатическо море и евентуално Плитвичките езера. Кой да подозира, че страната крие замъци, високо над лозята.

Велики Табор е един от тях. Намира се в областта Загорье, по принцип смятана за една от най-традиционните и романтични части на Хърватия.

Гледка към Загорье

Гледка към Загорье

Замъкът е изграден през XII в., но в този си вид съществува от четири века по-късно. Тогава Османската империя е на върха на военната си мощ. Построен е от благородническото семейство Раткай, което го притежава близо 600 години. През ХХ в. преминава в ръцете на местния художник Отон Ивекович.

В наши дни Велики Табор е собственост на държавата, която го е превърнала в музей и туристическа забележителност.

Замъкът изглежда така от XVI в.

Замъкът изглежда така от XVI в.

Замъкът се издига на 220 м над морското равнище и обхваща площ от над три декара. Най-старата му част е Петоъгълната кула от XII в. Естествено има дълбок кладенец и бивша винарска изба.

Параклисът на първия етаж е приютил черепа на легендарната Вероника Десиничка. Фамозната селска девойка успяла да завърти главата на младия благородник Фридрих Целски. Той вече бил женен за момиче от знатната фамилия Франкопан и новата внезапно пламнала любов всява голям смут.

Средновековна жена носи кашон с реквизит

Средновековна жена носи кашон с реквизит

Бащата на Фридрихграф Херман Целски, заточил двамата влюбени в отделни кули. В съда нещастната Вероника е обявена за вещица, а тялото й е зазидано в стените на замъка. Затова и до ден днешен при пълнолуние се чуват риданията на девойката.

Или поне така твърди легендата. Фактическата история е с малко по-успешен край за всички. Победителите във фестивала за късометражни филми „Табор“, който се провежда в замъка от 2002 г., получават награда с формата на черепа на Вероника.

Весело и зловещо! Дали пият вино от черепа, не знам…

Стреляме с лък

Стреляме с лък

Когато бяхме във Велики Табор, се учихме да стреляме с лък. Важно е да хванеш цаката накъде се изкривява траекторията на стрелата. И да пипаш леко!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *