Китният Китен

Южният плаж на Китен

Южният плаж на Китен

Огледан в семейство на „служащи“ от морето, рядко са ме водили на Китен – този български Бенидорм на пролетарските 20-етажни почивни станции. Съдбата обаче обича да прави номера и ето ме на уикенд в градчето. Осем години по-късно в дискотека „Зангадор“ все още не пускат чалга, но дали всичко друго се е променило към по-добро?

Южният плаж на Китен след работно време

Южният плаж на Китен след работно време

Трябва да намерим бар с формата на лодка на южния плаж на Китен. Не е лесно! Отдавна не съм стъпвал на концесиониран плаж, който се характеризира с набучканите хиляди чадъри за по 5-6 лева и шезлонгите под тях (също за по толкова). Подобрението спрямо други години е, че все пак има и празни места за хора със собствена сянка, които са в средата на плажа и с излаз на морето, а не в едното кьоше при водораслите и на дванайста линия най-отзад.

Пицария фортрес

Пицария фортрес

Кръчмите дънят яко радио музика, цацата е по 1,60 за 100 грама, бирата няма два лева, а плажът гъмжи от надписи на словашки и от руски гимназистки, които организирано ходят на плаж, влизат и излизат от морето по подаден сигнал, участват в боди пейнт състезания и т.н. забавления в близката чужбина.

Зангадор пръска мрак и вълни

Зангадор пръска мрак и вълни

Нощният живот в Китен се върти около култовия клуб „Зангадор“, заел едно от малките, романтични заливчета, оборудвано с водопад, който се излива от въжен мост, пиратска лодка, барове във водата и тълпи от центроевропейски девчонки, които се изсипват на групи от по 30, щом стане полунощ. Ако не ти се дават 5 лв за вход, хващаш безплатния рейс, който на всеки половин час те води в „Ла Пиовра“ в ММЦ-то, където получаваш безплатна близалка за добре дошъл.

Брутален метъл - Глория в "Кремиковци"

Брутален метъл - Глория в "Кремиковци"

Другите заведения в Китен са предимно чалга клубове, познати от София като „Версай“ или пък местни авторитети като „Кокаин“ и „Текила“. Китен е мястото, където попфолк звездите отпреди 20 години са още живи и мърдат (Господ, здраве да им дава). Радо Шишарката (как така не си чувалТигре, тигре) дава безплатен концерт, а Глория пее в клуб-ресторант „Кремиковци„.

Сватбена каляска

Сватбена каляска

Улиците на Китен приличат на Лондон или кой да е друг британски град, защото са обсипани от евтини заведения за рибка и картофки, но у нас има и катми. Ако искаш това да е твоят Лас Вегас, може да се ожениш в светеща каляска.

Наградата за добрите стрелци

Наградата за добрите стрелци

Ако искаш да си късметлия, може да дадеш 3 лева  и да спечелиш играчка по избор, докопана от роботизирана ръка. И всеки получава по нещо, няма празно, човек!

Сепаре от бъчва

Сепаре от бъчва

В ресторантите цацата струва почти колкото скумрията. Може да те настанят в сепаре от издялана бъчва и да те сложат на маса от естествено преплетени корени на дърво. Купоооон!

Руини на плажа Атлиман

Руини на плажа Атлиман

На другия ден попадам на плажа Атлиман. В детските ми години в гората зад него имаше къмпинг. В момента това е просто единият край на северния плаж на Китен. Но пък за 10 лв получаваш еднодневна карта за водната пързалка. Дюните са си там и не са застроени. Гледката към българската хотелска архитектура от началото на ХХI век е зашеметяваща. И като сме дошли на почивка – дано се разминем с летните вируси

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

3 thoughts on “Китният Китен

  1. Dimo Pirev

    За привърженик на китните черноморски курорти, като мен, този разказ беше изключително меланхоличен 🙂 ! И въпреки всичките им недостатъци никога не бих ги заменил с някои от хаотичните курорти като Слънчев бряг.

  2. Dido

    От разказа лъха на снобизъм и превзетост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *