Ледницата – езикоглътваща via ferrata

Има няколко места в Северна България – даже не са кой знае колко далеч от София – които е най-подходящо да посетиш в ранната пролет. В първа част на този съвсем не изчерпателен списък ще хвърлим едно око на via ferrata Ледницата.

Човек над пропастта в Ледницата

Човек над пропастта в Ледницата

Девойки тръгват по въжения мост

Девойки тръгват по въжения мост

Когато пътуваш от София за Варна, първото село след края на магистралата е Брестница. От центъра тръгва отклонение за пещера Съева дупка. Недалеч от нея е Ледницата, където е изградена via ferrata.

В карстовата дупка, дълбока над 30 метра, са забили стъпенки в скалата, опънати са мостчета. Ако имаш катераческа екипировка – въже, седалка, карабинери, каска… – може да се пробваш да минеш някой от маршрутите.

Хора лазят по скалата

Хора лазят по скалата

Via ferrata означава „железен път“. Първите се появяват още през ХІХ в. в Алпите. Били са особено популярни през Първата световна война в Южен Тирол, когато италианци и австрийци водят продължителни бойни действия във високата планина.

В наши дни ги има и на много други места.

Начинаещ лази по скалата

Начинаещ лази по скалата

Най-елементарният маршрут на Ледницата може да се премине от напълно начинаещ за около час. Но внимавай – не се оставяй на адреналина да те кара да правиш невъзможни неща.

В пещерата Съева дупка не съм влизал, но знам, че има зала, в която се изнасят концерти (също като в Леденика във Врачански Балкан). Вътре е пял дори хорът на донбаските миньори.

ia ferrata означава „железен път“. Първите се появяват още през ХІХ в. в Алпите. Били са особено популярни през Първата световна война в Южен Тирол, когато италианци и австрийци водят продължителни бойни действия във високата планина.

В наши дни ги има и на много други места.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *