При „Червения тайфун“ и други места в Трявна

Крейзи хорс в Трявна

Крейзи хорс в Трявна

Като малък често ме мъкнеха по възрожденските градчета в Северна България. Затова на стари години дойде време да проверя какво е останало от тях. Трявна е първа в списъка.

Котка върху студен ламаринен перваз

Котка върху студен ламаринен перваз

Ако искаш да спечелиш Дачия Логан и събираш печати от 100-те национални обекта, трябва да посетиш резбаро-зографския музей в Трявна.

По-интересно звучи обаче да разгледаш музея за африканско изкуство в някогашната градска баня.

Цървулджийския дюкян

Цървулджийския дюкян

Или пък да отидеш на купон в реституирана къща в центъра с огромен двор с гладни котки и печена скара, чемшири, прашни стаи с аромат на музей и първи етаж, който ти стига до нивото на очите и лесно може да те нокаутира, ако забравиш да си наведеш главата при влизане.

Часовниковата кула

Часовниковата кула

Отсреща е часовниковата кула от 1814 г. В 22 часа от нея се разнася химнът на града. През другото време може да чуеш колко е сатят на всеки кръгъл час.

Ако ти стиска

Ако ти стиска

До кулата продават кафе на пясък и кофти баклава. По чаршията може да си купиш дървена бъркалка за тефлонов тиган с надпис Tryavna, да се снимаш с каска и пушка (съответно за 1 и 2 лв.), да погалиш някоя от 50-те котки, които ти се умилкват в краката, да влезеш да видиш как работи цървулджията или резбарката.

Кръчмата на центъра

Кръчмата на центъра

Вечерта може да се съблечеш гол и да танцуваш в клетката на дискотека „Червения тайфун“. Така печелиш бутилка водка „Флирт“ от 1 литър, която да използваш за homemade зимна течност за чистачки. Има и капители, и възрожденски снимки, и яко чалга, човееек!

Дърворезбарско

Дърворезбарско

На сутринта със свежи сили може да хванеш червената кръгова маркировка за Койчевци над хотел „Сезони“ и да извъртиш два часа през чудни брезови и габърови, дъбови и букови гори около Трявна. Или да отидеш пеша до Боженци.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *