Какво научих на лавинния курс

Билото на Балкана, гледано от хижа Амбарица

Билото на Балкана, гледано от хижа Амбарица

Да ти подарят за рождения ден лавинен уред (или пипс) и сонда, както и лопата, а после да отидеш на лавинен курс – това е като да запълваш свободното си време с игра със смъртта. Но защо трябва всеки да го е изкарал?

Хижа Амбарица в Стара планина с 5 см сняг (първоначално) не е най-подходящото място да се научиш да се пазиш от лавини и да изравяш хора, ако се наложи. Схемата е следната: лавинният уред излъчва сигнал, когато караш ски или сноуборд извън писта и може да приема, когато тръгнеш да издирваш затрупани хора. Той ти помага да ги локализираш с относителна точност. Новите уреди имат три антениэи могат да следят няколко сигнала.

След това започваш внимателно да бодеш със сондата, за да видиш какво се крие отдолу. Ако е човек, трима започвате да копаете на V, като първият разравя, а двамата зад него разчистват.

Балкана, гледан от мястото на първата акция

Балкана, гледан от мястото на първата акция

До 15-тата минута – ако лавината не те е направила на пастет – имаш 90% шанс да оцелееш. На половиния час това спада наполовина. След час вероятността да има останали живи е вече съвсем ниска.

Правилата за предпазване от лавини са прости. Най-сигурно е да си стоиш вкъщи, да гледаш телевизия и да чоплиш семки. Но винаги може да те удари земетресение.

Вековно дърво - в някои гори също може да влезе лавина

Вековно дърво – в някои гори също може да влезе лавина

Ако все пак си на планина и се пускаш със ски, да си знаеш, че над 90% от лавините тръгват от човека, който пострадва от тях. Правилата са прости, като цяло:

Като например, да не се пускате всички едновременно, за да има кой да те изрови. Да знаеш как точно става това. Да не пускаш, когато много пресен сняг е навалял върху стар, замръзнал. Да внимаваш много за склонове над 30 градуса, които гледат на север или изток. Да прецениш навреме къде да избягаш на сигурно място, ако те подгони лавина.

След първата акция

След първата акция

Нашата група успява да открие трима души на първата ни тренировка, но последният е на повърхността чак на 40-тата минута. На втората акция намираме и тримата за 20 минути, въпреки че тръгваме от позиция „в хижата сме и закусваме“.

Пада и големият сняг

Пада и големият сняг

Междувременно се учим как да проверяваме вероятността за лавина от проба на структурата на снега с лопата и със ски.

Сондираме човек

Сондираме човек

Как се усеща човек, каска, обувка или замръзнала пръст, като я бодеш със сондата.

Импровизираме транспорт

Импровизираме транспорт

Как се прави импровизирана носилка шейна от ски и бордове.

Тръгваме си!

Тръгваме си!

Изводът: преценявай внимателно, не търчи просто да гониш пудрата, за да не останеш в нея. И изкарай курса с хора, които разбират и са били на открито достатъчно дълго време.

И за показно – истинско клипче от Алпите:

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *