Гарваница е най-дълбоката българска карстова пропаст

Гарваница - на дъното

Гарваница – на дъното

Пещерата Гарваница открих случайно – точно до нея през юни 2015 г. се проведе първата джаз вечер „Деветашко плато„.

Деветашкото плато си е плато

Деветашкото плато си е плато

Горско Сливово е село, разположено сред равния, пуст, карстов пейзаж на Деветашкото плато. На пръв поглед това не е най-типичното място да слушаш джаз на открито. Но и музикантите не са точно на поляните край селото.

Разположили са се малко под земята, недалеч от входа на още по-дълбоката пещера Голяма Гарваница, на около километър и половина от Горско Сливово в посока Кърпачево, отстрани на шосето, има и табела.

Стълбата е сърцеразтупваща

Стълбата е сърцеразтупваща

Всъщност става дума за отвесна пропаст, дълбока повече от 40 метра. Слиза се лесно до дъното по метална стълба. Лесно, лесно, стига да нямаш страх от височина. А и като слезеш долу, не бива да забравяш, че трябва и да се върнеш на „горната земя“.

Стълбата под друг ъгъл

Стълбата под друг ъгъл

Екипираните пещерняци влизат и по-надълбоко в Гарваница. (Легендата е, че може да се стигне и до други пещери в Деветашкото плато.) Ако не си от тях, си стоиш кротко на дъното и гледаш нагоре небето като през огромен казан.

Поглед нагоре

Поглед нагоре

Гарваница е най-голямата естествена карстова пропаст у нас. Обградена е от парапет, има и някаква туристическа инфраструктура, ако ще си правиш пикник. Толкова.

Хладна зеленина

Хладна зеленина

По-късно вечерта отскачаме и до Кърпачево, където джем сешънът продължава пред старото училище, сега хотелче. Запалили са огромен огън, нахвърляли са бали слама за сядане. Музикантите се кефят, публиката също. Какво повече му трябва на човек в спокойна лятна нощ…

 

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *