„Родни балкани“ – изоставеният стъклен дом

Гледка от билото към село Брезе

Гледка от билото към село Брезе

Как се намират изоставени и разграбени хижи? Обикновено са останали поне четири стени, ако покривът е заминал. Хижа „Родни Балкани“ в махала Манастирище се открива по купищата бутилки.

Стъклен дувар

Стъклен дувар

Не знам какъв човек трябва да си, за да събираш целенасочено всички шишета, които си изпил, а след това да ги подреждаш на двора и постепенно да си изграждаш гигантски стъклен дувар.

При това бутилките са от реколти далеч преди 1989 г. Както се казва, такива вече не ги правят.

Ментовка since 1989

Ментовка since 1989

Мястото е бившата хижа „Родни балкани“ на билото на Понор над село Брезе, в махала Манастирище. Официално из къщите се водят, че живеят 7 души. Преди години в сградите се е помещавало селското училище, което си е имало дори къщичка на прислужниците и когато се е налагало през зимата при виелица, учениците са можели да преспят.

В наши дни сградата е изоставена и постепенно се руши, но никой не се е сетил да предаде стъклото от бутилките на вторични суровини.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

1 thought on “„Родни балкани“ – изоставеният стъклен дом

  1. Радослав

    Здравей,

    Изключително ме заинтригува с тази информация. За мой срам аз съм от Брезе и за първи път чувам, че толкова близо до родното ми село е имало хижа. Можеш ли да ми кажеш малко повече за местоположението на останките – маршрут, по който си минал или координати?

    Благодаря ти предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *