В Поломието няма по-голям от Големия Нисовски скален манастир

Големият Нисовски манастир стърчи над Мали Лом

Големият Нисовски манастир стърчи над Мали Лом

Големият Нисовски скален манастир „Св.Св. Константин и Елена“ е като нищо най-големият в Поломието. Не си мислите, че ще стигнете лесно до него, особено напролет, когато тревата е избуяла.

Нагоре по стълбата

Нагоре по стълбата

До манастира няма асфалт, паркинг, кебапчета и място за барбекю. Тръгва се от моста над Мали Лом при село Нисово и се върви около час и половина срещу течението по десния бряг. През повечето време покрай реката е проходимо за колело, но от време на време трябва да се слиза.

 

Килии и ниши

Килии и ниши

Манастирът се вижда над обрасла поляна край реката. До него се стига по главозамайваща стълба, изсечена в скалата. Останките представляват храм с две вкопани каменни гробни корита и килии, все като разширения на съществували ниши.

 

Тунел от останки

Тунел от останки

Дори си личат процепите, в които са закачали дървените конструкции. Вижда се и някаква средновековна стенопис. Археологът Карел Шкорпил успява да проучи комплекса овреме.

Графити да искаш

Графити да искаш

Големият Нисовски скален манастир е създаден вероятно още през XI в. Легендите разправят за отец Павел, който неуморно преписвал книги с помощта на зографи от района. Накрая дори цар Иван-Асен II посетил манастира.

На север, по десния бряг на Мали Лом, се намира Малкият Нисовски манастир. Скалните му килии и стъпалата нагоре са разрушени. До църквата може да се стигне само ако си смел катерач.

Вътрешността на Големия Нисовски

Вътрешността на Големия Нисовски

В Нисово, както и в останалите села на Природен парк Русенски Лом, се дават много стаи под наем в симпатични семейни хотелчета. Трите притока на реката могат да се обиколят за няколко дни.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *