Заливът Парашкева още се крие в горите тилилейски

Заливът Парашкева

Заливът Парашкева

Преди повече от 20 години хванахме лодка, газихме вода до кръста и се бихме с кръвожадни мушици, преди да стигнем залива Парашкева. Днес може и с кола. Донякъде…

Заливът Парашкева

Заливът Парашкева

Заливът Парашкева е бил любимо място за по-светнатите бургазлийчета в началото на 70-те години. На мястото на бъдещата резиденция „Перла“ на Тодор Живков е имало къмпинг. Оттам до Парашкева се е стигало за около час. А се е налагало, защото невинаги изворчето на отдалечения плаж е пускало вода.

Плажът на Парашкева

Плажът на Парашкева

Когато в късното лято на 1990 г. открихме Парашкева, всичко беше на късмет. Хванахме едно от туристическите корабчета в едната посока с обещанието след няколко дни да ни вземат обратно. Газихме устието на Ропотамо с багажа върху надуваем дюшек, защото водата беше до над кръста. После бродихме из гората без ясна идея къде отиваме.

Заливът Парашкева

Заливът Парашкева

Все пак го намерихме и оцеляхме, въпреки мушичките от широколистните гори, които влизат по десет на секунда под клепачите и в носа.

Заливът Парашкева

Заливът Парашкева

По онова време Парашкева беше част от заграденото ловно стопанство, където бай Тошо да може да постреля. Режимът си беше заминал, но охраната си стоеше. На втората вечер дойде един въоръжен чичо с уазка, предупреди ни, че допреди година е бил от УБО (гвардията на Живков), но по повод демокрацията моли да напуснем плажа, защото започва ловният сезон и да не ни улучи някой погрешка.

Разрушеният рибарски мостик

Разрушеният рибарски мостик

Когато си на 17, лесно може да те заблудят. Тръгнахме си, малко с облекчение – на Парашкева беше готино и пусто, още тогава в дълбокия тих залив акостираха гъзарски яхти, но нямаше вода.

Удобно за яхти

Удобно за яхти

При едната разходка с тубата до пристана за туристическите лодки насреща изскочи диво прасе. Беше на десетина метра. Те са малко късогледи, но душат добре. Изсумтя и си тръгна. Слава богу!

Разрушеният рибарски мостик

Разрушеният рибарски мостик

Миналото лято до Парашкева вече може да се ходи с кола чак до бариерата на шосето от Приморско покрай Маслен нос до устието на Ропотамо. Вече е строг резерват, затова е забранено да се преспива в залива. Морето пак изхвърля боклуци на плажчето, но усещането, че си далеч, много далеч, си стои!

Заливът Парашкева

Заливът Парашкева

На около половин километър е тракийското светилище Бегликташ, а край залива има останки от средновековна църква. Все пак в района е бил древният град Ранули.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *