На края на българското море – Резово

Вълните край Резово

Вълните край Резово

Резово е най-последното село по южното българско Черноморие. Преди граничарите не те пускаха да минаваш през кльона. Сега вече може да гледаш делфините, които плуват на устието на Резовска река.

Спускане към морето

Спускане към морето

Резово дълги години е било откъснато от света. Сигурно затова усещането, че времето е спряло, не си е заминало. Все едно си на село при баба през 80-те години.

Затворен бар

Затворен бар

Само че с екстри – ето го огромният флаг на община Царево на устието на реката, на самата граница. До него е рибарското селище, от което гледат да гонят непоканените. Неизползваните пластмасови каросерии на автомобили, произведени преди 25 години в завода за лодки след Царево, са направени на детски катерушки.

Лодките в Резовска река

Лодките в Резовска река

Преди много години Резово е било на брега на морето. Но кавказките пирати често го нападат и местните го преместват нависоко.

Скали да искаш

Скали да искаш

Векове наред мнозина са работили в близките рудници. Западно от селото още личи тракийският могилен некропол. А на север, на нос Кастрич, се виждат основите на малка крепост.

Делфин край Резовска река

Делфин край Резовска река

След края на Илинденско-Преображенското въстание всички къщи в Резово са ограбени.

Далянът на негостоприемните рибари

Далянът на негостоприемните рибари

След това идват семейства български бежанци от днешна Турция.

Художник маринист в действие

Художник маринист в действие

В наши дни курортистите са мнозинство през лятото. Ходят на плаж на Силистар. Периодично се карат с мутрите, които преграждат черните пътища към морето и искат пари.

Странна къща в Резово

Странна къща в Резово

Небезизвестният Жорж Ганчев също си е направил вила с особена форма, но в селото може да се видят и други странни конструкции.

На българо-турската граница

На българо-турската граница

Въобще – интересна работа!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

1 thought on “На края на българското море – Резово

  1. Никол

    Аз всяко лято съм ходила в Резово. Всяко лято. И няма място където не съм ходила. И не знам кой ви е наговорил тези глупости че в Резово се чувстваш като през 80те. Моля ви да не си измисляте невярни неща само за да може текста ви да е по нормален. Селото е сравнително ново. Има нови хотели, нови пристройки, а през лятото и много деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *