Да трабулираш из стария Лион

Лион се води втори по големина град във Франция, ако броим предградията. Кой да подозира, че старият му център крие малки сокакчета през задните дворове. По тях може да вървиш, без въобще да излизаш на улицата. Те дават началото на нова дисциплина градски спорт – „трабулиране”. „Да трабулираш” означава да използваш тези тайни пасажи. Измислени са от тъкачите на коприна, която е направила Лион известен.

Като всеки голям френски град, Лион си има чисто нова бизнес част с почти-небостъргачи, до която е залепен имигрантски квартал. Има и ужасно много ресторанти, кръчмета и баровете. Има футболен отбор и голяма банка. Но истината са „трабулетата”. През ХІХ в. в града работят 30 хиляди тъкачи на коприна. Материалът е трябвало внимателно да се носи от цех в цех, където се тъче, боядисва и каквото още е необходимо.

За да не се влияят от атмосферните условия, тъкачите минавали напряко през малки пасажи в задните дворове, често закрити отгоре. В наши дни някои от тези проходи по хълма Кроа-Рус са затворени от съображения за сигурност. Други обаче функционират, местните си ги знаят и си ги ползват.

Някои от „трабулетата” са маркирани и ги следиш лесно. За други трябва да четеш пътеводител. („Завиваш надясно. Влизаш в №55 и излизаш през №29 от другата страна…”) Организират се и екскурзии за тези, на които не им се губи из кооперациите. Имаш да качваш стълби. Да срещаш непознати хора на странни, зачукани места, където няма кой да те чуе, ако се наложи да викаш. Да влизаш и излизаш от входове, все едно си член на Съпротивата.

През 2005 г. Лион се разбунтува и анархистите използват „трабулетата”, за да надхитрят полицейските постове. Налага се властите да наложат вечерен час в квартала. Всъщност работниците в копринената индустрия също на няколко пъти се вдигат на бунт в първата половина на ХІХ в. и вършеят из пасажите.

Някои проходи се движат успоредно на улиците. Други се вият и не знаеш къде ще излезеш. Накрая все пак стигаш върха на хълма. Оглеждаш отвисоко бизнес квартала на града. Мислиш си как заради реставрацията на френските замъци производството на коприна отново се връща в Лион. Само че сега машините са повече от хората и в тази индустрия работят едва дузина човека.

Как се стига до Лион?

Air France рядко има добри цени до френската провинция, но може да провериш дали не може да се прекачиш с low cost-ове през Бергамо, Хан или Лондон. Остави си 5-8 часа между двата полета, че не се знае дали първият няма да закъснее.

Едно трабулиране подробно е описано тук.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *