Мец предлага витражи на Шагал и лотарингски киш

Гледка към катедралата през река Мозел

Гледка към катедралата през река Мозел

На столицата на френската област Лотарингия й казваме Мец, защото я четем на немски. Но всъщност си е Мес. Тя съвсем не тъне в хаос, ако решим да преведем името й от английски. На брега на река Мозел, на пътя, който свързва Париж и Брюксел със Страсбург, Мец е бил във вихъра на събитията още от римско време.

Коледна украса в центъра на Мец

Коледна украса в центъра на Мец

По-старото поколение футболни фенове сигурно си спомнят, че в средата на 80-те в местния едноименен отбор играе Пламен Марков, бивш треньор на ЦСКА и на националния. Тогава френският тим печели купата на лигата.

Реконструкция

Реконструкция

Част от Франция, Германия и Прусия през последните 150 години Мец има оригинална френска част около катедралата и „алемански град“ на юг, който крие тевтонска грандиозност и елегантност.

Празнуваме китайската нова година

Празнуваме китайската нова година

Мец е известен като „град градина“ заради подредените морави и фасадите с цвят на хрянова паста. На всеки от 125-те му хиляди жители се падат 25 кв.м. зеленина (колкото площта на 4 коли).

Витражът на Шагал

Витражът на Шагал

„Корабът“ на готическата катедрала Сен Етиен е третият по височина във Франция след катедралите на Буве и Амиен. Но причината да я огледате добре, са витражите, както от ХІІІ в., така и от 1963 г. и изработени от Шагал. Неговите творения са по западната стена на северния транцепт и показват райската градина.

Червено вино снощи пих... в Мец

Червено вино снощи пих... в Мец

Като всеки студентски град Мец предлага топли и уютни кръчми със специалитета „киш лорен“ и местни бели вина.

Приятелите ви, които работят за европейските институции в Люксембург, почти сигурно ще ви заведат в града, ако сте им на по-дълго гости, защото с влак се стига за малко повече от половин час.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *