По Скалата на „Тайната вечеря“ в Милано

Пасажът "Виторио Емануеле"

Пасажът "Виторио Емануеле"

Милано не прилича много-много на италиански град. През зимата е мъгливо и кално, през лятото хапят комари. По-скоро ще кажеш, че си в Лондон, отколкото в Палермо. А и Милано е по-близо до английския бряг, отколкото до сицилианския.

Витрина на "Агент Провокатьор" в Милано

Витрина на "Агент Провокатьор" в Милано

В Милано няма палацо-та с изронена мазилка, кълдъръмени пиаци и ла долче вита. Жителите му са добре облечени консуматорчета. Туристите са попаднали тук заради евтини полети или достъпните аутлети на Долче и Габана, Фере, Версаче, Армани и Трусарди.

Лилави крокодили по фасадата на общината

Лилави крокодили по фасадата на общината

Обаче Милано си струва. Тук са миланската Скала и „Тайната вечеря„. Има катедрала, готини паркове и хубаво вино! И фешън също, но не съм по тая част.

Миланската Скала рано сутрин

Миланската Скала рано сутрин

Миланската скала се издига по поръчка на австрийската императрица Мария Тереза през 1778 г. Верди е най-пряко свързаният с нея композитор, но Белини, Доницети и Росини също се показват сефте в нея. В по-наши дни в скалата се подвизават Мария Калас и Рудолф Нуреев, а Тосканини дирижира повече от половин век. Билетите са по около 60 евра и свършват бързо. На касата оставят по няколко за продажба в деня на представлението.

Покривът на Дуомо

Покривът на Дуомо

Миланската катедрала, наречена както почти навсякъде другаде Дуомо, е мешавица от стилове – от барок и готика до неокласицизъм. Започват я Висконтите, които носят мрамора за нея по специално прокопан канал от Лаго Маджоре. Тамошната кариера се използва за ремонтите до днес. Срещу 5-6 евра бъхташ пеша по стълбите до покрива с горе-долу чудна гледка към целия град.

Пиацата на катедралата

Пиацата на катедралата

Вътре има пирон от Божия кръст. На 14 септември всяка година специална система, конструирана от Леонардо да Винчи, смъква надолу кръста, в който е вмъкната свещената частица.

Покривът на катедралата

Покривът на катедралата

„Тайната вечеря“ на Леонардо е изписана на стената на симпатичната църква Санта Мария деле Грацие. Билетите се запазват месец-два по-рано, но с повече късмет в ранносутрешните заявки може и да излезе свободно място. Имаш 15 минути за гледане!

Леонардо работи две години върху сцената, която изобразява драматичния момент, в който Христос обявява, че някой от учениците му ще го предаде. Художникът обикаля улиците в търсене на модели. Лицето на Юда е нарисувано последен, защото да Винчи една година не може да намери подходящ образ сред миланските затворници.

Улица "Москва" и площад "САЩ"

Улица "Москва" и площад "САЩ"

Сред тези топ забележителности е време за кафе, зяпане по витрини, разходка из парковете и Кастело Сфорцеско, построен от Висконтите, разбит от тълпите и възстановен от Сфорците.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *