Сърцето ти остава да лети над Шамони

Гледка от Шамони към върховете

Гледка от Шамони към върховете

Шамони е в сърцето на всеки алпинист, който иска да стигне до Монблан. Но дори само гледките от центъра на града към планината остават завинаги.

Още върхове в маранята

Още върхове в маранята

Долината на Шамони е без съмнение една от най-драматичните в Алпите. На картата на международния туризъм я поставят двама англичани – Уйлям Уиндъм и Ричард Покок – през 1741 г.

В центъра

В центъра

През зимата разни впечатлителни скиори нападат Шамони, а през лятото лифтовете ти помагат лесно да се изкачиш до най-запечатващата се алпийска панорама.

Паметникът на първопроходеца

Паметникът на първопроходеца

Ако ти остане време между два подвига сред ледовете, зад църквата е Алпинисткият дом, където може да научиш каквото не знаеш за върховете наоколо. Пред очите ти се нарежда впечатляваща колекция от кристали и минерали, както и различни информационни панели как възникват лавините, процепите в ледника и други страхотии.

Телеферикът за Егюи дьо Миди

Телеферикът за Егюи дьо Миди

Ако времето е хубаво и си станал рано, може да хванеш лифта за Егюи дьо Миди (3842 м). Ако нямаш късмет, чакаш два часа на опашка.

След раздялата с около 50 евро разполагаш с чутовна гледка на 360 градуса към френските, италианските и швейцарските Алпи. Или да направиш Стъпка към бездната, която те приканва със стъкления си под.

През лятото може да продължиш към френско-италианската граница с кабинката за Пунта Хелбронер и оттам да се спуснеш към курорта Курмайор от италианската страна на Монте Бианко. Въжето е опънато над ледове, сераци и други сърцеразтупващи места.

Ледниците над Шамони

Ледниците над Шамони

Друга разходка те води към Мер дьо Глас. Леденото море се спуска 7 км откъм северната страна на Монблан и се дърпа нагоре с до 1 см на час или около 90 м на година. Стига се със зъбчата железница и лифт. Има и пещера с ледени скулптури.

Любима фасада

Любима фасада

Разбира се, може да се стигне и пеша по пътеката близо до пистата за летни шейнички, но си трябва екипировка и може би водач.

Дойде дъждът

Дойде дъждът

От западната страна на долината е върхът Льо Бреван (2525 м) с ресторант, гледки към масива на Монблан, стотици пътеки на всички посоки и място, откъдето да се пуснеш с парапланер.

Но истината е да стигнеш до Шамони, за да започнеш изкачването на Монблан. Но за него – по-натам.

Най-икономичният път с кола от България до града преминава през Словения, Австрия, Мюнхен и Швейцария. Така избягваш скъпите италиански магистрали и горива, както и таксата за тунела под Монблан.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *