Какво! Швейцария ли? 8 – Давос

Лифтът към пистите над Давос

Лифтът към пистите над Давос

Давос е популярен като града, в който се провежда Световният икономически форум. Посещавам го през септември, покрит със сняг.

Всъщност сняг вали над почти цяла планинска Швейцария. Логиката е ясна – студен фронт от север се сблъсква с влажен фронт от юг.

Давос е на над 1500 м надморска височина, но въпреки това 20-те сантиметра мокър сняг не са си много на мястото на 19 септември.

Когато няма икономически форум, в Давос караш ски или се възползваш от микроклимата на долината, полезен при белодробни заболявания.

Селскостопански постройки край града

Селскостопански постройки край града

Всъщност ските стават популярни чак в средата на ХХ век. В сравнение с Клостерс, където почива зимъска семейството на принц Чарлз, Давос е повече гъзарски, отколкото романтично-традиционен. Някои от пиститему са дъъъълги и стръмни.

Сър Артър Конан Дойл (известен с героя си Шерлок Холмс) се качва на ски сефте в Давос, а Томас Ман пише „Вълшебната планина“ в града.

Вълшебната гора ;)

Вълшебната гора 😉

Градът подслонява най-голямата колекция на немския експресионист Ернст Лудвиг Кирхнер, рисувал необичайните си пейзажи из района. Нацистите го наричат „художник дегенерат“ и изчестват галериите от творбите му. Отчаян, той слага край на живота си през 1938 г.

Давос предлага и ски музей. Не са далеч времената, когато снегоходките са били импровизирани тенис ракети.

За музея на фермерите и гражданите няма какво да кажа. Очаквайте много дървени предмети!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *