В Хародс продават пържена цаца по 50 лв килото

Кич в Хародс

Кич в Хародс

Колкото кичозен, толкова и изтупан, колкото скъп, толкова и прецизен, Хародс продължава да бъде най-големият универсален магазин в Европа. Не ходете в Лондон специално за него, но и не го пропускайте.

Хародс започва като скромен магазин за зарзават и чай през 1834 г. Благодарение на предприемаческия дух на сина на първия собственик и на унищожителен пожар, в наши дни е разположен на 7 етажа, върху общо 90 декара с 330 различни щанда и 30-ина заведения за хранене. Естествено предлага първокласно обслужване и невероятен избор от марки и качество.

Коледна витрина

Коледна витрина

Хародс е национална институция, без значение дали си без петак в джоба или си от най-големите паралии. Ако не друго, поне може да грабнеш момента и да си купиш нещо екзотично и невиждано от етажа с храните.

Екзотични плодове

Екзотични плодове

В Хародс цари и кич – със сфинкса, поставен от предишния собственик Мохамед Ал Файед, точно като в декор за Индиана Джоунс. Вижда се и сюрреализъм – като мемориалния фонтан на Доди и принцеса Даяна, танцуващи на плажа.

Цените също завъртат главите и след един час обиколка по щандовете ти се приисква да полегнеш на някое от двойните легла на втория етаж, отдел „Спални“.

Исторически погледнато, сред най-популярните купувачи на Хародс са Оскар Уайлд, Лорънс Оливие, Вивиън Лий, Зигмунд Фройд, А. А. Милн и много членове на британското кралско семейство.

Вкаменело дърво на милиони години

Вкаменело дърво на милиони години

През 1898 г. именно в този магазин тръгва първото в Англия „подвижно стълбище„, дядо на днешните ескалатори. При пристигане на стресирани му ползватели давали по едно малко, за да си възвърнат куража.

В наши дни Хародс е собственост на катарския държавен фонд след сделка за 1,5 милиарда британски лири през 2010 г. Почти половината отиват за погасяването на кредита, с който е купен от братята Файед през 1985 г. През годините са отваряни клонове в Буенос Айрес, Манчестър, на борда на „Куин Мери“ и в Шанхай. Терористи са взривявали бомби на улицата. Собствениците дори купуват лъвче, което пускат на свобода в Кения, когато поотрасва.

Екзотични плодове

Екзотични плодове

В Хародс може да дадеш часовника си на поправка. Да си купиш кюлче злато от 1 до 12,5 кг. Да се подстрижеш. Да отидеш на спа. Да те посъветват какво вино да си купиш. Да хапнеш тортички. Или пържена цаца за към 50 лв килото.

Няма го вече паметникът на Майкъл Джексън, но пък е изложена чашата с червило на Даяна от последната й вечеря, барабар с годежния пръстен, който Доди уж купил ден преди смъртта й.

От 1989 г. насам не е в сила дрескод за влизане в Хародс. Въпреки това могат да не ви допуснат, без обяснения. Особено ако сте с пънкарска прическа, по джапанки и анцуг (като отбора на „Шахтьор Донецк„), по бермуди, бански или вело шорти. Както и ако сте твърде потни или се виждат пръстите на краката ви.

Ако искат…

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *