Какво! Швейцария ли? 7 – Лозана

 

Лозана - столица на олимпизма

Лозана – столица на олимпизма

Лозана е швейцарското Сан Франциско – със стръмни хълмове, по които са накацали балкони, които гледат на юг, към Женевското езеро. Отвъд синята вода и блестящото слънце стърчат лилавите и сиви върхове на Савойските Алпи.

Цветен часовник край Женевското езеро

Цветен часовник край Женевското езеро

Лозана не просто е разположена на перфектното място. Градът е потънал в паркове и зеленина. И ако някъде в Швейцария може да си контракултура, няма къде другаде да е освен тук, в клубовете и кафенетата. Иначе си има и огромни къщи, и гъзарски улици с магазини, и дълга традиция на интелектуални и културни открития.

Гледка отвисоко

Гледка отвисоко

От години общината субсидира фестивали, жива музика, клубове, театри, опера, които биха паснали повече на град, десет пъти по-голям. И дори не кандидатстват за Европейска столица на културата.

Освен това е пълно със студенти, защото Университетът на Лозана е най-големият в страната. Компания му прави и френскоезичният филиал на Федералния технологичен институт.

Стръмните улици водят до езерото

Стръмните улици водят до езерото

Стръмните улици докараха и друго име на Лозана – на европейска столица на блейд и скейтборда. Вятърът по езерото влече със себе си и други бордове. Красота!

Ако ще си говорим за забележителности:

Катедралата Нотр Дам

Катедралата Нотр Дам

Катедралата Нотр Дам е най-красивата швейцарска готическа сграда с розов прозорец от рисувано стъкло и кула с гледка за чудо и приказ.

Колекцията Арт Брут, създадена от хора без формално художествено образование, самотници, откачени или просто психотични, на средна или пределна възраст. Може да разбереш за историята на Хенри Дарджър, общ работник в болница в Чикаго, след чиято смърт откриват романа му от 19 хиляди страници, илюстриран с рисунки с водни бои, дълги по три метра.

Или за Скоти Уилсън, чието основно занимание е да предава старо желязо в Глазгоу, въпреки че картините му се продават от лондонска галерия за стотици лири. Има и пощальон, чиято ръка е рисувала по висша сила. И работник във фабрика, който получава признание, когато започва да закача рисунките си в цеха. И всичко това е безплатно за гледане всяка първа събота на месеца.

Тролейбус с ремарке

Тролейбус с ремарке

Музеят на олимпизма е силно рекламиран, с изпипани градини и фонтани, но показва доста досадно, че Лозана е мястото, където е администрацията на Международния олимпийски комитет. Много ТВ екрани показват моменти на победа в летни и зимни олимпийски игри с тържествена музика. Намират се и бански с автографи, баскетболни топки, старите обувки на Карл Люис

Лодка в Женевското езеро

Лодка в Женевското езеро

Май е по-добре да пийнем бира на брега на езерото.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

1 thought on “Какво! Швейцария ли? 7 – Лозана

  1. Aleks

    Снимката, която сте отбелязали като „Университетът в Лозана“ всъщност не е университетът. Това е музей на няколко етажа като на един от етажите се помещава университетска библиотека. Но университетът е далеч от това място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *