На ски в Алпите 1 – Ле дюз Алп

Центърът на Ле дюз Алп

Центърът на Ле дюз Алп

Ле дюз Алп (Les Deux Alpes) или Двете Алпи, както го наричат българчетата, е един от читавите, но нескъпи френски ски курорти.

Центърът на Ле дюз Алп

Центърът на Ле дюз Алп

Както почти навсякъде във Франция, мястото е нарочно строено за ски курорт и почти от всеки хотел може да се стигне директно до пистата със ски. Понеже селото е разположено в цепката между два склона, от всички страни е заградено от писти и лифтове.

Пистите към селото

Пистите към селото

Най-високата точка за ски на Ле дюз Алп е ледникът на 3600 м, до който се стига с уж най-бързите кабинки в Алпите, които събират прави по 20-ина човека. Фантастичното е, че може да се кара навсякъде извън писта (с някои изключения, но вие си знаете!).

Всяка вечер нова пудра

Всяка вечер нова пудра

В средата на април 2012 г. пудра се сипеше почти всеки ден, въпреки че долу в селото снегът беше на практика заминал.

Бордаджийското висяло

Бордаджийското висяло

Селото крие няколко скъповати барове и ресторанти и два-три евтини супермаркети.

Поредният бар с бира за 5 Е

Поредният бар с бира за 5 Е

Картата важи още за няколко незначителни курорта в областта, за Алп Дюе (докъдето са 30-ина км по шосето надолу и нагоре, но се говори, че ще се прави лифтова връзка), както и за Ла Грав, където има само лифт с междинка, а пистите не се обработват, така че се оправяш, както можеш. Връзката към Ла Грав става с ратрак, макар че на връщане може да се пуснеш със ските, понеже наклонът е в правилната посока.

Малоумни тениски

Малоумни тениски

С повече късмет от известните 2-3 сайта може да намерите оферта за 7 дни спане и 6-7 дни каране за под 200 евро на човек, което се връзва по-евтино от само стойността на картата на каса.

Ръчен френски шоколад

Ръчен френски шоколад

Пътят от София до Ле дюз Алп е дълъг – към 18-21 часа. За да не плащате словенска винетка, от Загреб карате към Риека (докъдето магистралата струва 5 евро по-малко от винетката), а оттам влизате през Рупа и карате 60-ина км по живописен път през Словения за Триест, известен още като Трст.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *