На ски в Алпите 7 – Лез Арк

Нависоко в Арк 1800

Нависоко в Арк 1800

Когато видяхме офертата за Лез Арк в коледната седмица с карта и спане за 7 дни за 219 евро на човек, веднага се организирахме.

В пустошта

В пустошта

Да стигнеш до тази част на френските Алпи през зимата с кола от България е чисто геройство.

Работят само двата скъпи тунелаФрежус и Монблан (над 50 евро на кола за отиване и връщане в рамките на седмица)  – и проходът Гран Сан Бернар.

Който иска да спести, може от Торино да се насочи към Бриансон през прохода Монженевър. Оттам през прохода Лаутарет да стигне Гренобъл. Обаче си представете Петрохан, потънал в сняг и си помислете как ви чакат два такива, след като сте шофирали 18 часа от България.

Към превала над Арк 1800

Към превала над Арк 1800

Лез Арк е смятан за един от типичните френски мегакурорти. Хотелите са бруталистки бетонен авангард, с изключение на Арк 1950, който е най-нов и се води най в алпийско-савойски стил.

Над Арк 1600

Над Арк 1600

Настаняваме се в една от петте части на Лез Арк – Арк 1800. Тя е строена през 70-те години. Колите остават вътре само срещу заплащане, което достига до 70 евро на седмица. Има много безплатни места за паркиране извън границите на тази зона

Камъни!

Камъни!

Нашето евтино коледно скиорстване e съчетано с една от зимите с най-малко първоначално паднал сняг. По пистите нерядко има камъни (някои места дори са заградени и обозначени).

Монблан по залез

Монблан по залез

По същата причина много терени въобще не са обработени. Но пък нищо не може да се сравни с непрекъснатата гледка към Монблан, който облаците засенчват само от време на време. Красота!

Ето го Монблан

Ето го Монблан

Въпреки чудовищните хотели, някои от тях мислени от ученици на Льо Корбюзие, усещането е като за добре премерена соц функционалност (като стария център на Пампорово) с магазини, барове и ресторанти.

Стаята ни за четирима се продава като самостоятелен апартамент за смайващите 60 хиляди евро.

Още гледки от Лез Арк

Още гледки от Лез Арк

Арк 1600 е най-старият и с най-лежерни писти. До него се стига със зъбчата железница, директно от гарата на град Бург Сен Морис в подножието на планината. Безплатен автобус го свързва с Арк 1800.

В Арк 2000 е разположено прочутото трасе за високи скорости, използвано в зимната олимпиада през 1992 г. На него са поставени сегашните рекорди за най-бързо спускане – на италианеца Симоне Оригоне251,4 км/ч от 2006 г.

От най-високото

От най-високото

От най-високата точка на курорта – Егий Руж (Червената игла) на 3225 м н.в. – може да се спуснеш 7 км до 1200 м н.в. във Вилароже.

В Лез Арк почти липсват влекове. Повечето лифтове са нови, бързи и с голям капацитет.

Гигантската кабина на Ваноаз Експрес

Гигантската кабина на Ваноаз Експрес

През 2003 г. построяват двуетажната кабина Ваноаз Експрес, която свързва Лез Арк с Ла План. По онова време тя е най-големият лифт в Алпите – може да носи 200 души.

Лез Арк и Ла План образуват ски пространството Парадиски с общо 425 км писти.

Превалът над Арк 2000

Превалът над Арк 2000

Лез Арк е смятан за люлка на европейския сноуборд. Местният инструктор Режи Ролан популяризира едната дъска в серията си Apocalypse Snow в началото на 80-те години.

Лифтът Лозанж - прав във въздуха

Лифтът Лозанж – прав във въздуха

В Лез Арк някои от старите лифтове са безплатни в събота и неделя, за да може хората да се учат да карат ски.

Салами, които намекват за братовчедката

Салами, които намекват за братовчедката

Една вечер в седмицата предлагат нощно каране за час и половина. На много места по пистите са поставили пейки и маси за пикник.

Законът за питейните заведения

Законът за питейните заведения

Както навсякъде във Франция, няма гаранция, че ратрак ще мине по всички писти всеки ден.

Скиорски гащи от Лез Арк

Скиорски гащи от Лез Арк

В долината Тарентез са разположени още няколко гигантски ски зони – Вал д’Изер, Тине, Трите долини (Куршевел, Мерибел и Вал Торанс). Идеята да бъдат свързани в най-голямата ски зона в света е приключена със създаването на Национален парк Ваноаз в началото на 70-те години.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

1 thought on “На ски в Алпите 7 – Лез Арк

  1. Бонев

    Ходих в края на януари 2012г. и 6 дневната карта за лес аркс включително 1 ден Паради ски струваше 240 Евра.Бяхме отседнали в 1600, където снежната покривка беше около 2,5 м.
    На глетчера сн. покривка беше около 5м.Не съм виждал толкова сняг през живота си .Ходя в Алпите всяка от последните 10 години и не съм карал по-хубави ски никога.6 дни слънце и температура -5,-10.Вероятноста да караш добри ски през декември е много малка ,затова може би са тези невероятни оферти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *