Какво! Швейцария ли? 6 – Люцерн

Покритият мост в Люцерн

Покритият мост в Люцерн

Люцерн е най-симпатичният швейцарски град. С покрит дървен мост, възстановен след злощастен пожар. С паметник на най-тъжния лъв въобще. С 5 милиона туристи, които се извървяват през него всяка година.
Когато кралица Виктория идва за дълга почивка в Люцерн през август 1868 г., градът отдавна е известен. Река Ройс го разделя на две, изтичайки от северозападния край на езерото. Бреговете са задръстени от средновековни площади, къщи с фрески, древни сгради на различни гилдии, църкви и параклиси. Има си и 6-дневен карнавал, който приключва за Марди Гра.

Над Люцерн се извисява връх Пилатус, на който са кръстени швейцарските военни учебни самолети. Името идва от Пилат Понтийски, чиято тяло според легендите било захвърлено в езеро в планината и ако го закачаш, Люцерн го чака отмъщение. Кралица Виктория качва Пилатус на муле… Наблизо е най-стръмната железница в света, която се качва под 48% наклон.

Хотел в стария град на Люцерн

Хотел в стария град на Люцерн

Покритият мост Капелбрюке е символът на града, украсен от панели на покрива от ХVІІ в. със сцени от историята на града. От 111 картини пожарът овъгли напълно над 75. На някои сега стоят факсимилета, други са пооправени. Сцена 31 показва Вилхелм Тел със стрелата, а 38 – големия пожар от 1340 г.

Лъвският паметник в Люцерн е издълбан в скалата и показва ранен звяр, който символизира 700-те швейцарски наемници, убити в Париж през 1792 г. Когато френските революционери атакуват кралският дворец, Луи ХVІ заповядва на стражата да остави оръжие и тълпата я бастисва.

Най-тъжният лъв на света

Най-тъжният лъв на света

Недалеч от центъра на Люцерн, в Трибшен, е вилата на Рихард Вагнер, където той прекарва най-щастливите си години с партньорката си Козима, най-накрая разведена…

Време да поздравим младите с парче шоколад. Няма лош швейцарски шоколад! Нищо, че в някои случаи „Своге“ излиза два пъти по-скъп…

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

1 thought on “Какво! Швейцария ли? 6 – Люцерн

  1. Борис Кръстев

    Каква е цената на самолетен билет София-Цюрих?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *