Как не качих Монблан за втори път, част 2

Монблан съвсем отблизо

Монблан съвсем отблизо

Ставаме в четири часа. Това е късно по стандартите за тръгване към Монблан. Нямаме друг избор – трябва да сме на кулоара по време когато поне малко се виждат падащите камъни.

Билата под Монблан

Билата под Монблан

(Откъде започна всичко)

От хижа Тет Рус до улея има около половинчасово изкачване през разхвърляните скали. Докато стоим от едната страна на мястото, изведнъж чувам звук на профучаващ голям предмет. От тъмното изскача камък с големината на детска главица, профучава между мен и колегата и изчезва в тъмното.

– Видя ли го – питам. Не го беше. Чист късмет. Паве с такъв размер и скорост чупи ръце и пробива дупки в корпуса.

Странни облаци нависокото

Странни облаци нависокото

След бърз разбор слагаме котките профучаваме скоростно през улея. Въжето наистина е скъсано. Вързани сме един за друг, но голям камък би ни избутал бясно надолу вкупом. Следва шеметното изкачване по снежните канари към хижа Гуте.

Готови да тръгнем от Гуте

Готови да тръгнем от Гуте

Хижата официално не работи. Обикновено стотици хора спят в нея и щурмуват Монблан малко след полунощ. Но сега планината е пуста. Оказва се, че зимната стая е отворена, което е логично, след като хижата като цяло не работи. Ако знаехме това, щяхме да се качим да преспим в нея още предния ден и да спестим 3-4 часа, както и да тръгнем много по-рано.

По-високо от Егюи дьо Миди

По-високо от Егюи дьо Миди

Поемаме нагоре през ледника. Гледките са бели и зашеметяващи. Хеликоптери летят над нас и дебнат кога ще се наложи да ни евакуират.

Външният кенеф на заслон Вало

Външният кенеф на заслон Вало

Малко преди обяд стигаме до заслон Вало. Това е доста късно, но знаем, че имаме още 2,5-3 часа до Монблан. Настроението е добро, не чувстваме проблеми с височината, върхът е ей-там.

Скалите пред Вало

Скалите пред Вало

Докато хапваме набързо, излиза мощен вятър, отнякъде се струпват облаци, настава мазало. Времето се скапва буквално за минути, половин ден преди прогнозата. Греда! Скатаваме се във Вало с надеждата, че може да хванем читав прозорец.

Неразборията във Вало

Неразборията във Вало

Вало е конструкция от неръждавейка, пълна с остатъци от скъсани фолиа на „космически одеяла“ и опаковки от лиофизирани храни. Влиза се през стълба, която първо отива нагоре, после слиза навътре в „сградата“.

Ледът пред Вало

Ледът пред Вало

Времето става все по-зле. Вятърът огъва едната стена на заслона, който се клати като за последно. Няма стъкло на прозореца, а само полупрозрачен илюминатор.

Готови за сън във Вало

Готови за сън във Вало

Разполагаме с фолиа, малко сладки неща и вода. Очакват ни мъчителен следобед и ледена вечер. Надеждата е, че на другия ден времето ще се оправи и ще може да продължим към Монблан.

На другия ден

На другия ден

След като близо 20 часа вятърът друса заслона като таскебап, а температурата вътре спада до 2 градуса, настава утре и стихията поутихва.

Още изтормозени гледки

Още изтормозени гледки

Навън грее слънце, ледът е сковал всичко на камък, но вятърът се появява пак. Идва време да прекратим опита за изкачване на Монблан. По дяволите!

Шляещите се поляци

Шляещите се поляци

На улея срещаме голяма група поляци. Не са от най-бързите или внимателните. Едната девойка се спасява от падащи камъни, като се снишава зад скала в средата на улея. Някак не вземат насериозно цялата драма, в която може да се вкарат. Пожелаваме им късмет.

Дива коза, но алпийска

Дива коза, но алпийска

Току над трамвайната спирка засичаме шляещо се животно с големи рога и благ нрав. Не го е страх от туристите, щипва си от оскъдните треви сред камъните.

Финални гледки към ледника от трамвая

Финални гледки към ледника от трамвая

Мисля си как май ще има и трети опит за пустия Монблан 😉

 

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

2 thoughts on “Как не качих Монблан за втори път, част 2

  1. Pingback: Как не качих Монблан за втори път, част 1 | Маршрути

  2. СМИЛЕН МЕРДЖАНОВ

    Съжалявам, лош късмет!
    Няколко пропуска. Прогнозата е да се съобразяват с нея. Но, горе времето се променя за минути.
    Спи се на Дом де Гюте. Тръгва се в 03-04 ч. Подробности : smmerdjanov@abv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *