Остия Антика се е запазила почти колкото Помпей заради… тинята

Остия е запазила достатъчно, за да се представиш кое какво е

Остия е запазила достатъчно, за да се представиш кое какво е

На моменти Остия Антика изглежда запазена досущ като Помпей. Необикновените руини край Рим позволяват разходка по древни улици, надзъртане в антични тоалетни и зачитане в много старо кръчмарско меню.

Детайл от фасадите

Детайл от фасадите

Остия е основана през IV в. пр. н.е. и името й показва, че е разположена на устието на река Тибър. Превръща се в голямо пристанище и стратегически търговски център.

Мозайки с велики новини

Мозайки с велики новини

Около девет века по-късно варварските нашествия и епидемиите от малария прогонват населението. Речната тиня постепенно застила града чак до втория етаж. Така Остия се запазва до наши дни.

И слънцето изгрява...

И слънцето изгрява…

През IX в. папа Григорий IV възстановява Остия. До останките се стига с крайградската железница, чиято крайна спирка е крайбрежно курортче Лидо ди Остия, в което целият Рим се изсипва на плаж през лятото.

Гледка над главната

Гледка над главната

Главната улица на Остия е Декуманус Максимус, обградена от две страни от малки сокакчета и сгради. Тя стига до старото пристанище, което в наши дни е заето от поля с жита и шосе.

Апартаментчета

Апартаментчета

При внимателно вглеждане могат да се разпознаят ресторанти, перални, магазини, жилищни сгради и площади.

В един момент Остия разполага с 20 обществени бани с добре запазени тоалетни към тях, с въртящи се врати и мраморни седалки. Посетителите са потапяли гъбите си в чистата вода, която е течала пред тях, и с пръчки са ги протягали да се подмиват.

Мозайки с Нептун, русалки, русалии, тритони и богове са запазени в Терме ди Нетуно.

Мозайки с атлети

Мозайки с атлети

Оцелели са и цели каменни „комикси“ с боксьори и борци.

Бизнес площадът

Бизнес площадът

Първите печатни реклами в света могат да се разгледат на Пиацале деле Корпорациони, където са били дюкяните на търговските гилдии.

Първи фирмени реклами в света

Първи фирмени реклами в света

Сред мозайките с делфини, кораби и житни класове си личат разписания, търговски съобщения и графити.

Форумът е като истински

Форумът е като истински

Централният площад на ОстияФорумът – е зает от гигантския Капитолиум. Построен от Адриан, храмът е в чест на основните римски божества, капитолийската триада на Юпитер, Юнона и Минерва.

Още великолепни мозайки

Още великолепни мозайки

Наблизо е и Термопилиумът, древно кафене, с меню като фреска, кухничка и дворче с фонтан, край който са отпивали морните остийци.

Амфитеатър като слънце

Амфитеатър като слънце

Амфитеатърът е подслонявал 3000 зрители. Някои от тях сигурно са живеели в къщата на Диана – най-добре запазената в цяла Остия с митреум отзад.

Гробището на Остия

Гробището на Остия

Докато отпивам вино, поседнал на стъпалата над града, си мисля, че открай време човечеството се е тъпкало на малко пространство, но поне се е надявало, че е оградено от сигурността на обществото.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *