На поклонение на 24 май със Света Сара, двете Марии и хиляди роми

Конниците на Света Сара

Конниците на Света Сара

Ето ги идват – две редици конници на бели жребци с черни шапки, които ескортират статуетка, покрита със златен воал. Хиляди хора крещят „Да живее Света Сара„. Така отпразнувам 24 май в живописното френско градче Сен Мари де ла Мер.

Местна поклонничка

Местна поклонничка

Намирам се в Камарг, едно от най-странните места в Южна Франция, недалеч от легендарната област Прованс, на средиземноморския бряг. Сред блатистата местност, из която тичат диви коне и попрелитат розови фламинга, няма много населени места.

Дете в ромска каравана

Дете в ромска каравана

Сен Мари де ла Мер е едно от тях. На 24 май всяка година то става домакин на ромско поклонническо пътуване. Докато едни музиканти свирят фламенко на китари, други вадят унгарски мелодии от акордеона. И конниците, и тълпата бавно вървят към морето. Сцената е като от филм на Фелини.

Света Сара визуализирана

Света Сара визуализирана

Според легендата Света Сара, придружавана от други две светии – Мария Яков и Мария Саломе – пристига от Палестина и акостира точно в Сен Мари де ла Мер. Европейските роми, особено тези от тях, които говорят френски и каталунски, приемат през XVI в., че трябва да почиташ всяка година трите дами с поклонническо пътуване до Камарг.

Църквата е като крепост

Църквата е като крепост

Сен Мари де ла Мер е нещо като Сен Тропе за пролетариата. Ван Гог рисува циганите в Камарг, докато живее нещастен с Гоген в Арл. В средновековната църква на града е подслонена Черната Сара, разбирай Черната Мадона, разбирай Сара-ла-Каки.

Дете в бяло

Дете в бяло

Именно тази статуя носят конниците на 24 май. Черната Сара не е призната от Ватикана, но ромите я смятат за своя закрилница.

Следващите "Джипси Кингс"?

Следващите „Джипси Кингс“?

Според слуховете „Джипси кингс“ се създават около един от лагерните огньове на Сен Мари де ла Мер. През 60-те години двете групи братя, основали групата, свирят и пеят там като тийнейджъри.

Поклонници с хоругви

Поклонници с хоругви

Поклонниците палят свещ в църквата и молят Света Сара да им помогне в някоя житейска неволя. През това време навън тече див карнавал с песни и танци. Всяка година млада житанка представлява светицата. След като потопят статуята в морето, я връщат в криптата на църквата.

Фенки на Света Сара

Фенки на Света Сара

И се започва купон – каталунци и фламенко, парижки джаз с джипси мотиви, балкански духови оркестри, унгарски струнни инструменталисти… Скари, бири и дезориентирани студенти по Еразмус

Деца свирят и цъкат

Деца свирят и цъкат

Не е ясно обаче колко дълго ще продължи купонът. Американски евангелисти бавно претопяват каталунските цигани и им забраняват да посещават шумната и горда католическа процесия. Кметът на Сен Мари де ла Мер е от Националния фронт и не се кефи на житанските поклонници.

Кон с татуировка

Кон с татуировка

На 25 май процесията се повтаря, но този път с двете Марии, на които е кръстен градът. Това събитие е доста по-спокойно от предното. Всички роми сякаш са си тръгнали.

Уморително е някак

Уморително е някак

Но ние може и да останем. Морето аха-аха да става за първо къпане за годината, местната арена отваря за борби с бикове, а пътеките на Камарг те приканят да ги обиколиш на кон.

Още малко хоругви

Още малко хоругви

Да живее Света Сара!

Света Сара и нейните днешни сестри

Света Сара и нейните днешни сестри

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *